Lucian Bode a punctat că România nu trebuie să mai parcurgă toate etapele parcurse până acum, ci este nevoie doar de „un vot și de unanimitate”.

„Regulile sunt foarte clare. O decizie de aderare a României la spaţiul Schengen poate fi luată în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, secţiunea Afaceri Interne. Consiliul JAI este programat pentru luna martie. Dacă până atunci va exista un Consiliul extraordinar şi preşedinţia în exerciţiu a UE, cehă, preşedinţia viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia Europeană, împreună cu statele candidate, şi aici mă refer la România şi Bulgaria, să introducă acest punct pe ordinea de zi, în înţelegerea serviciului juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv de un vot şi de unanimitate”, a spus Lucian Bode, la sediul PNL.

Întrebat de jurnaliști referitor la decuplarea României de Bulgaria, ministrul PNL de interne a răspuns că această variantă nu a existat la Consiliul JAI de joi, 8 decembrie.

„Nu s-a pus această problemă a decuplării din două motive, unul ar fi că pentru o astfel de decizie e nevoie de unanimitate. Doi, şi pentru că noi am început evaluările împreună cu Bulgaria. Noi avem o relaţie foarte bună cu colegii bulgari, avem o relaţie de vecinătate, de colaborare, de parteneriat cu ei. Ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări. Austria a propus un singur lucru – amânarea deciziei pe masa Consiliului JAI de ieri. Pentru o astfel de decizie era nevoie de unanimitate”, a punctat Bode.

Cât privește posibilitatea ca România să atace la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene decizia privind refuzul aderării României la Schengen, ministrul de Interne a răspuns că o astfel de procedură durează foarte mult. „În momentul în care se vor finaliza analizele, şi dacă va rezulta că există un termen rezonabil până la care putem să obţinem o decizie, ea vă va fi comunicată”, a mai spus Bode.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi, 8 decembrie, aderarea României și a Bulgariei la spaţiul Schengen. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă. Votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt „la pachet”. Mai precis, potrivit surselor Libertatea din Consiliul JAI, Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva intrării Bulgariei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News