„Potrivit informațiilor mele, avionul F-16 al pilotului ucrainean Oleksi «Moonfish» Mes a fost doborât de un sistem de rachete antiaeriene Patriot din cauza unei lipse de coordonare între unități. Rapoartele au menționat doar că el «a pierdut controlul»”, a scris Bezuhlaya, într-o postare pe rețelele sociale.

Parlamentara a criticat și conducerea militară ucraineană, susținând că niciun general nu a fost tras la răspundere, iar comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Miykola Oleșciuk, nu a fost demis din postul său.

Bezuhlaia a publicat o fotografie a lui „Moonfish”, dreapta, alături cu pilotul Andri „Juice” Pilșikov. Ea a remarcat însă că ancheta cu privire la moartea acestuia din urmă, într-un accident, „nu a lămurit nimic și nimeni nu a fost pedepsit”. 

Vocea Americii a scris, de asemenea, cu referire la o sursă anonimă din Forțele Aeriene, că se iau în calcul diverse versiuni pentru prăbușire, inclusiv „foc prietenesc” al apărării aeriene ucrainene, „o defecțiune tehnică și o eroare de pilotaj”.

Un avion luptă F-16, fabricat în SUA, livrat recent Ucrainei s-a prăbușit luni, în timp ce respingea un atac masiv al Rusiei, a informat Statul Major al armatei ucrainene.

Forțele aeriene ucrainene au confirmat că un pilot ucrainean de top, pe nume Oleksi Mes, alias „Moonfish”, și-a pierdut viața în urma prăbuşirii. A fost unul dintre primii ucraineni care au fost antrenați pe F-16.

A fost înmormântat joi, la Luțk și a primit postum gradul militar de colonel.

Statul Major ucrainean a precizat că „a fost desemnată o comisie specială de investigație pentru a afla cauzele accidentului”.

Comandamentul Aerian „Vest” a transmis că „Moonfish a murit eroic, apârându-și țara”: a distrus 3 rachete de croazieră și o dronă Șahed.

Urmărește-ne pe Google News