Xiuzhen Janice Li, arheolog la Universitatea Oxford, a explicat pentru sursa citată: „Aceste ornamente de pe ofițerii de rang înalt arată cât de speciali sunt. Stilul și culoarea ornamentelor reflectă gustul estetic și simbolurile statutului social [ale vremii]”.
Armata de Teracotă a fost descoperită în urmă cu 50 de ani. De atunci, arheologii au scos la lumină aproximativ 2.000 de războinici de teracotă. Experții estimează că ar putea exista până la 8.000 în total, răspândiți în trei situri. Aceste figuri au fost îngropate cu arbalete, sulițe și săbii, se crede că pentru a-l proteja pe primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang, în viața de apoi.
Noile figuri au fost descoperite în Groapa Doi, despre care se crede că ar conține cavaleria armatei. Zhu Sihong, șeful proiectului de excavare, a declarat că ofițerul este primul individ de rang înalt descoperit în acest sit.
Potrivit postului de televiziune de stat CCTV, ofițerii militari se disting prin acoperămintele lor pentru cap și armurile colorate, cu modele complexe. De obicei, mâinile lor sunt împreunate în față, iar umerii și armura sunt împodobite cu panglici.
Deși aceste descoperiri oferă noi perspective asupra structurii militare a armatei antice, multe întrebări rămân fără răspuns. „Întrebarea principală este cine este generalul suprem care controlează întreaga Armată de Teracotă?”, a spus Li pentru Live Science.
Această descoperire adaugă o nouă piesă importantă la puzzle-ul istoric al Armatei de Teracotă, oferind cercetătorilor informații valoroase despre ierarhia militară și structura socială a Chinei antice. Continuarea săpăturilor ar putea dezvălui și mai multe secrete ale acestui sit arheologic fascinant.