Experții au anticipat de mult timp că vaccinurile împotriva coronavirusului ar putea fi mai puțin eficiente pentru persoanele imunodeprimate (cu imunitate scăzută), însă varianta Delta a coronavirusului poate împiedica și mai mult protecția vaccinului, scriu jurnaliștii de la Business Insider.
Un
document intern de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul
Bolilor (CDC), obținut de Washington Post, sugerează că
infectările cu varianta Delta pot deveni comune la persoanele
complet vaccinate, dar imunodeprimate, adică cu imunitate slabă.
Vaccinurile sunt deja considerabil mai puțin eficiente pentru pacienții cu transplant, persoanele care iau medicamente imunosupresoare, precum chimioterapia și persoanele cu boli de rinichi sau autoimune.
„Acestea sunt persoanele care, dacă va exista a treia doză, care este foarte probabilă, sunt cele mai vulnerabile”, a spus Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.
Ce spun studiile
Documentul CDC spune că vaccinurile cu ARNm Pfizer și Moderna scad riscul de spitalizare cu 59% pentru persoanele imunocompromise (cu răspuns imun redus), potrivit unui studiu care nu a fost încă evaluat inter pares. În schimb, pentru persoanele care nu sunt imunodeprimate, vaccinurile scad acest risc cu 91%, mai arată studiul.
Documentul menționează și un alt studiu, care constată că vaccinul Pfizer a redus riscul de COVID simptomatic cu 75% în rândul persoanelor imunodeprimate, comparativ cu 94% în rândul tuturor pacienților care au primit vaccin. De asemenea, serul produs de Pfizer a scăzut riscul persoanelor imunocompromise de a lua virusul cu 71%, comparativ cu 90% la populația generală.
Datele emergente de acest gen ar putea împinge autoritățile de reglementare din SUA să recomande stimulente pentru persoanele imunodeprimate, a mai spus dr. Fauci.
Oamenii imunocompromiși, mai predispuși să se îmbolnăvească și să răspândească virusul
Un comitet consultativ CDC s-a reunit la începutul acestei luni pentru discuta dacă persoanele imunodeprimate ar putea avea nevoie de doze de rapel. Grupul a menționat că, față de o persoană obișnuită, persoanele imunocompromise sunt mai predispuse să se îmbolnăvească grav de COVID și să răspândească virusul la contactele lor casnice.
Comitetul a citat, de asemenea, cercetări care indică faptul că persoanele imunocompromise reprezintă 44% din cazurile spitalizate în SUA și 40% din cele spitalizate în Israel.
Cum ajută dozele suplimentare
Dintre persoanele care nu au dezvoltat anticorpi după două doze de vaccin ARNm, 33% până la 50% au dezvoltat după a treia doză, spune CDC. Efectele secundare ale celei de-a treia doze nu au fost cu mult diferite față de primele două pentru persoanele imunocompromise.
Comitelul a decis însă că sunt necesare mai multe date înainte ca persoanele cu sistem imunitar slăbit să primească drept stimulent o a treia doză de vaccin. Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) ar trebui, de asemenea, să aprobe în prealabil administrarea celei de-a treia doze.
Cu toate acestea, Franța și Israel au autorizat deja amelioratori pentru persoanele imunodeprimate. În aprilie, Franța a spus că persoanele care sunt „grav imunodeprimate” ar putea primi a treia doză la patru săptămâni după a doua.
De asemenea, la începutul acestei luni, Israelul a spus că persoanele cu transplant de organe sau celule stem, cancer de sânge sau boli autoimune, precum și persoanele care iau medicamente imunosupresoare pot primi și un rapel suplimentar.
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a sugerat, de asemenea, că o doză suplimentară pentru persoanele imunocompromise cu vârsta de peste 16 ani ar putea fi lansată între lunile septembrie și decembrie. Autoritățile de reglementare nu au aprobat încă acest plan, mai notează sursa citată.