Studenții din Afganistan s-au reîntors la cursuri, iar în unele cazuri, fetele au fost separate de colegii lor cu ajutorul unor draperii sau cu pereți de carton, instalați în mijlocul clasei.
Ce se întâmplă în universități și în școlile din țară este urmărit cu atenție de observatorii internaționali, care vor să înțeleagă dacă talibanii respectă drepturile femeilor, înainte de a relua orice formă de asistență pentru țara aflată într-o profundă criză financiară și economică.
În perioada precedentă în care mișcarea islamistă a fost la guvernare la Kabul, între 1996 și 2001, fetele nu aveau voie să muncească și să studieze. În ciuda asigurărilor cum că de data aceasta, drepturile femeilor vor fi respectate, este neclar deocamdată ce va însemna acest lucru.
Profesorii și studenții de la universitățile din Kabul, Kandahar și Herat au declarat pentru Reuters că fetele au fost separate în clase, că au fost plasate în clase separate sau chiar că au accesul interzis în anumite părți ale campusului.
„Să instalezi draperii nu este acceptabil”, a declarat Anjila, o studentă de 21 de ani de la Universitatea din Kabul, care s-a întors la școală numai pentru a-și vedea clasa segregată între băieți și fete.
„M-am simțit oribil când am intrat în clasă. Ne întoarcem treptat la situația de acum 20 de ani”, a spus ea pentru Reuters.
Anjila a explicat că fetele stăteau separate de băieți și înainte de sosirea talibanilor, dar că în acel moment, clasele nu erau separate fizic.
Reguli stricte pentru studente
Cum va evolua situația, rămâne de văzut. Un document care enumera o serie de reguli pentru începerea cursurilor a fost circulat de o asociație a universităților private din Afganistan și menționa obligația studentelor de a purta hijab, dar și necesitatea unor intrări separate pentru fete.
Documentul spunea, de asemenea, că universitățile ar trebui să angajeze profesoare care să predea studentelor.
Clasele trebuie segregate. Până atunci, la încheierea orei de curs, fetele nu vor avea voie să iasă în același timp cu băieții, ele fiind obligate să iasă din sală cu 5 minute înaintea acestora, să se deplaseze într-o altă sală și să aștepte acolo plecarea lor.
Este neclar dacă documentul reprezintă poziția oficială a talibanilor, scrie Reuters.
O parte dintre fotografiile care au circulat în întreaga lume sunt surprinse la Universitatea Avicenna din Kabul.
Alte școli au ales alte soluții. Un profesor de jurnalism de la Universitatea din Herat a declarat pentru Reuters că a decis să își împartă ora în două și să predea mai întâi fetelor, apoi băieților.
El a precizat însă că din cei 120 de studenți înscriși la ora sa, mai puțin de un sfert s-au întors la cursuri după vacanță.
Sher Azam, un profesor de la o universitate privată din Kabul a spus că instituția i-a oferit soluția de a ține ore separate sau de a împărți sala de clasă cu cartoane sau draperii.
Și în acest caz, profesorul era îngrijorat și de cât de mulți studenți se vor întoarce la oră, ținând cont de criza economică prin care trece țara.
„Nu știu câți studenți se vor întoarce la școală, deoarece au probleme financiare și unii studenți vin din familii care au rămas fără locuri de muncă”, a spus el.
Proteste pentru drepturile femeilor
Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat luni că „femeile sunt o parte importantă a societății”.
Zabihullah Mujahid a insistat că drepturile femeilor vor fi respectate în Afganistan, ca parte a legii islamice, Sharia. Dar oficialii nu au elaborat ce anume va însemna acest lucru.
Un set de reguli mai clare ar putea apărea după instalarea guvernului, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deși talibanii au sugerat încă de acum câteva zile că anunțarea echipei executive este iminentă.
Luni, zeci de femei au ieșit în stradă, în orașul Mazar-e-Sharif, pentru a cere talibanilor să le respecte drepturile.
Nu a fost primul protest. Sâmbătă, talibanii au folosit gaze lacrimogene și bastoane, la Kabul, pentru a dispersa un protest care cerea ca drepturile femeilor să fie protejate.
Video: A number of women rights activists and reporters protested for a second day in Kabul on Saturday, and said the protest turned violent as Taliban forces did not allow the protesters to march toward the Presidential Palace. #TOLOnews pic.twitter.com/X2HJpeALvA
— TOLOnews (@TOLOnews) September 4, 2021
În capitala țării, femeile prezente au afișat bannere cu mesaje precum „Nu suntem femeile anilor 90”, cu referire la situația de sub precedenta guvernare talibană.
Femeile afgane au protestat și vineri în Kabul, pledând pentru drepturile lor și cerând egalitate, justiție și democrație.