Aparatul fără pilot, care era dirijat de militarii americani, nu avea armament, iar cauzele prăbușirii acestuia sunt încă necunoscute. Incidentul s-a produs miercuri, la ora 14:15, într-o zonă nelocuită, situată la 3 kilometri sud de baza aeriană. Drona a fost surprinsă recent deasupra localității Câmpia Turzii, cam pe același traseu zilnic, survolând spațiul aerian. La locul accidentului a intervenit imediat Poliția Militară.
Drona americană a căzut în lanul de porumb din ferma unui olandez, iar perimetrul a fost închis în jur, anunţă Observator. Drona MQ-9 Reaper costă 14,5 milioane de dolari, conform sursei citate.
„Era o misiune de antrenament. Nu au fost pagube umane,. A căzut într-o zonă pe câmp. Americanii fac prima analiză și, cu siguranță, vom ști care a fost cauza acestui incident”, a precizat Vasile Dâncu, ministrul apărării, la Digi 24.
„Nu este vorba despre statul nostru, ci despre armata americană. Există drone care se defectează și mai cad. Nu este un lucru neobișnuit. Noi nu avem încă asemenea drone în dotarea armatei, dar sper să achiziționăm în cel mai scurt timp”, a precizat Vasile Dâncu.
Două drone americane MQ-9 Reaper sau Predator II au fost dislocate la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, pe fondul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia. Drona a devenit cunoscută după ce a fost folosită în lichidarea unui important lider iranian, generalul Qasem Suleimani.
Dronele MQ9 Reaper sau Predators II sunt vehicule pilot extrem de sofisticate. Sunt utilizate pentru lovituri aeriene, direcționare cu ghidare cu laser și, de asemenea, colectarea de informații.
Utilizarea obișnuită a acestora vizează loviturile ghidate cu laser și cu o capacitate mare de distrugere a țintelor. Dar la această bază, cel mai probabil, chiar dacă au capabilităţi extinse, sunt folosite pentru culegerea de informaţii.
Statele Unite ale Americii au investit din 2015 până în prezent peste 152 de milioane de dolari în baza militară de la Câmpia Turzii.