Rinichiul, ataşat la vasele de sânge din partea superioară a piciorului, în afara corpului, a început să funcţioneze normal, producând urină şi creatinină, „aproape imediat”, conform doctorului Robert Montgomery, directorul Institutului de transplanturi Langone din cadrul N.Y.U, notează sursa citată. Procedura a fost efectuată în septembrie.
Faptul că organul a funcţionat în afara corpului este un indiciu puternic că acesta va funcţiona şi în corp, a declarat doctorul Montgomery.
A fost mai bine decât cred că ne aşteptam. Pur şi simplu arăta ca orice transplant pe care l-am făcut vreodată de la un donator viu. O mulţime de rinichi de la persoane decedate nu funcţionează imediat şi durează zile sau săptămâni pentru a începe să funcţioneze. Acesta a funcţionat imediat.
Doctorul Robert Montgomery:
Porcii modificaţi genetic „ar putea fi o sursă sustenabilă şi regenerabilă de organe”, a adăugat Montgomery.
Pacientul care a beneficiat de noul rinichi se afla în moarte cerebrală, iar acesta a fost urmărit 54 de ore. Potrivit experţilor, procedura reprezintă o piatră de hotar, deşi rămân multe întrebări cu privire la consecinţele pe termen lung ale transplantului.
„Acesta este un progres uriaş. Este mare, mare lucru”, a declarat medicul Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Johns Hopkins School of Medicine, care nu a fost implicat în transplant. Acesta a adăugat că „trebuie să ştim mai multe despre longevitatea organului”.
Rinichiul utilizat în noua procedură a fost obţinut prin eliminarea unei gene de porc care codifică o moleculă de zahăr care provoacă un răspuns agresiv de respingere la om. Porcul a fost modificat genetic de către Revivicor şi a fost aprobat de Food and Drug Administration pentru a fi utilizat ca sursă pentru produse terapeutice umane.
Cercetătorii au căutat de mult timp să crească organe la porci potrivite pentru transplantul la oameni. Un flux constant de organe, care ar putea include în cele din urmă inimi, plămâni şi ficat, ar oferi un colac de salvare celor peste 100.000 de americani aflaţi în prezent pe listele de aşteptare pentru transplanturi, inclusive celor peste 90.000 care au nevoie de un rinichi. 12 persoane aflate pe listele de aşteptare mor zilnic.
Reacţiile experţilor în transplanturi la această veste au variat, deşi toţi au recunoscut că procedura reprezintă o schimbare radicală. În timp ce unii chirurgi au speculat că ar putea trece doar câteva luni până când rinichii porcilor modificaţi genetic vor fi transplantaţi la oameni, alţii au spus că mai este mult de lucru.