UPDATE 19.25: OPCW a confirmat sâmbătă că experţii săi au prelevat probe din oraşul sirian Douma. ”Vom evalua situaţia şi vom analiza viitorii paşi, printre care o altă posibilă vizită la Douma”, a menţionat organizaţia într-o declaraţie, adăugând că eşantioanele vor fi transportate la un laborator din oraşul olandez Rijswijk pentru a fi analizate.


Statele occidentale susțin în continuare că guvernul din Siria este în spatele atacului chimic din 7 aprilie, din Douma, care a cauzat multe decese. De cealaltă parte, Siria și Rusia, care controlează acum orașul, după ce rebelii au plecat din zonă, neagă acuzațiile.

Echipa OPCW a pornit sâmbătă spre Douma, după ce au așteptat aproape o săptămână să primească acordul pentru a ajunge în oraș. Experții ar fi trebuit să ajungă în zonă miercuri, dar intrarea lor în oraș a fost întârziată, din cauza riscurilor pe care le prezintă zona, după atacul chimic.

Oficialii occidentali se tem acum că probele au fost alterate.

Faptul că specialiștii în detectarea armelor chimică ajung atât de târziu la locul atacului înseamnă, spun unii, că a existat suficient timp pentru ștergerea dovezilor.

Pe de altă parte, Moscova a susținut că acuzațiile potrivit cărora Rusia ar împiedica accesul misiunii OIAC în oraşul sirian Douma sunt fără fundament. ”Noi considerăm aceste acuzaţii ca fiind fără fundament”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că Rusia s-a pronunţat de la început ”pentru o anchetă imparţială”.

Atacul chimic din Douma ar fi provocat moartea a peste 70 de oameni, printre care mulți copii. Totodată, alți 500 de oameni au fost răniți.

SUA, Franța și Marea Britanie au lansat, pe 14 aprilie, atacuri către mai multe ținte guvernamentale din Siria, după atacul din orașul Douma.


Analiză BBC: Ce înseamnă, de fapt, suspendarea testelor nucleare de Coreea de Nord. Ce urmărește Kim Jong-un


 
 

Urmărește-ne pe Google News