SRI a transmis că nici unul din spitalele afectate nu avea antivirus și suspectează că atacurile au fost orchestrate de hackeri chinezi. Spitalele au primit ajutor de la specialiștii CERT, dar până acum nu s-a anunțat oficial recuperarea datelor și îndepărtarea amenințărilor.
În acest context, o echipă de experți în securitate cibernetică și-au oferit ajutorul. Digital nation propune o echipă de securitate informatică pentru remedierea cât mai rapidă a breșelor care au afectat unitățile medicale, arată start-up.ro.
„Înțelegem cât de greu este să te protejezi, în special în ziua de azi când incidența atacurilor informatice este în continuă creștere. Experimentând recurent cu forme și variante de atacuri brute force, cu ransomware, înțelegem cât de ușor este să faci rău cu astfel de atentate digitale. Fiind și o specializare de nouă generație, care a început să prindă avânt abia în ultimii ani, deci nefiind mulți încă în țară, în lume care să înțelegem securitatea, este și o datorie pentru noi să punem umărul la o situație care afectează tocmai spitalele noastre”, sa declarat Paul Apostol, fondatorul Digital Nation.
Taskforce-ul de securitate al comunității este la dispoziția autorităților pentru remedierea problemelor cauzate de atacuri și invită și alți experți în securitate cibernetică să se alăture lor.
Comunitatea națională organizează un program de supra-specializare în cybersecurity, program care reunește administratori de sistem și programatori din toată țara, care își dezvoltă aplicat abilitățile de securizare și de prevenție.
Echipa și-a propus securizarea infrastructurilor unităților medicale afectate pentru cele 6 spitale (4 din țară și 2 din București) care au fost ținta atacurilor și pentru alte instituții publice care poate au fost de asemenea vizate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro