„Luna decembrie îmbrăca haine speciale în grădinița noastră în fiecare an. În jur de o sută de copii ne aduceau în dar Crăciunul. Sunt activități la care sper să revenim curând, fiindcă nu însemnau numai o distracție. Sunt în esență programe educaționale frumoase pe care cei mici le vor reține, care au un caracter stimulator. Îi îmbogățesc emoțional și prezența unui public atât de mare îi ajută în timp să lupte cu timiditatea și le cultivă spiritul de inițiativă. Munca laolaltă ajută la dezvoltarea simțului de răspundere, al copilului și al clasei”, scrie educatoarea Ema Tănase pe Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
„La Teatrul Luceafărul din Iași era mare sărbătoare. Noi, cadrele didactice, împreună cu copiii, făceam pregătiri cu o lună înainte. Doamna manager venea la noi în noiembrie și ne organiza: «Fetelor, la ora 13:00 avem întâlnire sus în mansardă, pentru a stabili detalii despre Crăciun!»”, povestește aceasta.
Scotoceam idei, concepeam un întreg demers, în telefon căutam contactul Moșului și al spiridușilor săi, al fotografului, al directorului teatrului pentru a închiria sală. O sunam și pe doamna Maria, cea care ne-a fost alături cu realizarea costumelor an de an, iar noi acasă, în weekend, concepeam coregrafii, căutam scenete, pregăteam versuri, cream povești inedite.
„Doamna manager: «Fetelor, facem în fiecare zi repetiții! Scoatem boxa mare din cabinetul meu și ne întâlnim cu toate în sala de jos pentru ultimele pregătiri la ora 11:00. O să fie minunat la final!». Așa și era! O lună de foc, cu repetiții în toi, care se lăsau cu răgușeală și transpirații pentru acele două ore de spectacol. Dar merita orice minut de efort și zbucium. Copiii își primeau cadourile de la Moș Crăciun și împreună primeam cu căldură în inimi aplauzele zgomotoase la scenă deschisă”, își amintește educatoarea ieșeană.
Citește continuarea acestui text despre sărbătorilor de altădată din grădinițe și despre cum s-au schimbat ele în pandemie, pe Școala 9 BRD.
foto: Ema Tănase
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro