„Incidentul” a avut loc pe 11 aprilie. Două adolescente, identificate ulterior ca fiind eleve în clasa a 9-a la unui dintre liceele locale, au venit la Flacăra Eternă din Piața Gloriei, un foc aprins în memoria eroilor ruși. Una dintre ele și-a aprins țigara de la foc, în timp ce prietena ei a filmat totul.

Adolescenta de 16 ani care și-a aprins țigara este cercetată acum pentru „profanare de simboluri militare” și „reabilitarea nazismului”. Pedeapsa maximă prevăzută este de 5 ani închisoare.

Un articol penal vizând „reabilitarea nazismului” a fost introdus în Rusia în 2014, după anexarea Crimeei. Articolul este adesea un instrument de persecuție politică a criticilor totalitarismului, represiunii sovietice și politicilor lui Stalin, precum și a susținătorilor Ucrainei.

Sub incidența legii intră dansurile, fotografiile sau alte gesturi considerate nepotrivite la monumentele care omagiază gloria militară.

În 2021, un rus a fost arestat, după ce a făcut un grătar la „Flacăra Eternă” a unui monument dedicat soldaților căzuți în Al Doilea Război Mondial, la Derbent, în Daghestan.

Anul trecut, un elev de clasa a 5-a a aruncat în aer „Flacăra Eternă” din Mojaisk, un oraș la 100 de kilometri vest de capitala Moscova, după ce a pus peste memorial un stingător de foc.

Prima „Flacără Eternă” din URSS a fost aprinsă în satul Pervomaiski, districtul Șcekino, regiunea Tula, la 6 mai 1955, în memoria celor care au murit în Al Doilea Război Mondial.

Trei Flăcări Eterne ard în prezent la Moscova. „Flacăra veșnică” de lângă zidurile Kremlinului a fost aprinsă solemn la 8 mai 1967 de Leonid Brejnev.

Urmărește-ne pe Google News