La Cumbre Vieja a început să erupă pe 19 septembrie, iar de atunci nu s-a mai oprit. Insula este încă zguduită de seisme, semn că activitatea vulcanului nu va începta prea curând.
Potrivit Institutului Vulcanologic din Canare, vulcanul a generat o cantitate de energie similară cu cea folosită de întreg arhipelagul format din 8 insule în 36 de ani.
Și cu niciun deznodământ al erupției în viitorul apropiat, autoritățile fac bilanțul dezastrului. Până acum, aproximativ 7.000 de oameni dintre cei 83.000 de locuitori ai insulei au fost forțați să-și părăsească locuințele, care au ajuns să fie înghițite de lavă. De atunci, stau în adăposturi improvizate în școli sau la rude.
Pagube de peste 900 de milioane de euro
Cel puțin 2.623 de clădiri au fost distruse, iar lava a înghițit peste 1.000 de hectare de teren, potrivit datelor satelitului Copernicus. De asemenea, lava fierbinte a distrus autostrăzi, case, școli, biserici, hoteluri și terenuri agricole.
Erupția vulcanului a distrus o importantă sursă de venit pentru locuitorii insulei: culturile de banane. Exportul de banane reprezintă 50% din PIB-ul insulei, însă producția a fost serios afectată.
Ce nu a ajuns să fie cuprins de lavă, a fost afectat de cenușă. Cenușa din vulcan este aproape imposibil de îndepărtat din fruct și îl deteriorează atunci când este cules, transportat și ambalat în cutii de până la 70 de kilograme.
Vineri, guvernul Insulelor Canare a anunțat că daunele de până acum se ridică la 906 milioane de euro.
Cantitate de dioxid de sulf cât toată Uniunea Europeană într-un an
Pe lângă pagubele de sute de milioane și oamenii rămași pe drumuri, vulcanul Cumbre Vieja a emanat, în cele două luni, în atmosferă o cantitate de dioxid de sulf echivalentă cu cea rezultată din activitatea umană din toate țările membre ale Uniunii Europene în anul 2019.
Dioxidul de sulf este un gaz incolor, neinflamabil care irită ochii și căile respiratorii. Este eliberat în atmosferă în urma erupțiilor vulcanice, dar și în urma activităților umane, precum centrale termoelectrice, industria celulozei şi a hârtiei şi, în măsură mai mică, de motoarele diesel.
O primă victimă
Până acum, erupția nu a provocat și pierderi de vieți omenești. Însă, recent, autoritățile au anunțat că un bărbat de 72 de ani ar fi murit în timp ce curăța cenușa vulcanică de pe casă.
O sursă din Planul de Prevenire a Vulcanilor (Pevolca) a declarat pentru cotidianul spaniol El Pais că este posibil să se fi sufocat după ce a fost „îngropat de cenușă pe un acoperiș”, însă o autopsia urmează să stabilească cauza decesului.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9