Câmpul magnetic al soarelui se află în prezent la vârful ciclului său de 11 ani, ceea ce face ca furtunile solare și aurorele boreale să fie mai frecvente. Soarele a emis două erupții puternice în această săptămână, inclusiv una joi, care a fost cea mai mare din 2017.

Aurorele boreale slabe pot fi vizibile până în sudul Dakota de Sud, Iowa și New York – dar furtunile s-ar putea intensifica în weekend.

„Există încă o cantitate destul de mare de incertitudine”, a declarat, vineri, Erica Grow Cei, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.

Furtunile solare neobișnuit de puternice din luna mai au produs aurora boreală spectaculoasă în întreaga emisferă nordică.

Potrivit NOAA, furtunile din această săptămână au prezentat mai puține ejecții de plasmă de înaltă energie care poate genera un spectacol de lumini.

Două furtuni geomagnetice vor lovi Pământul

Specialiști spun că există, însă, o șansă ca latitudinile nordice să poată vedea aurora boreală în acest weekend, deoarece se preconizează că două furtuni geomagnetice vor lovi Pământul.

Conform spece.com. exploziile solare nu sunt cauza aurorei boreale. Ele sunt cauzate de un fenomen numit ejecții de masă coronală (CME) care izbucnesc de la o pată solară activă. Combinate cu erupțiile, acestea pot crea furtuni solare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului sau magnetosfera.

Furtuna solară are loc atunci când activitatea solară interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului. Fenomenul este de fapt un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. Pe măsură ce magnetosfera noastră respinge furtuna, aceasta creează aurora.

Consecințe dezastruoase pentru rețelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară, dincolo de frumusețea sa, poate avea consecințe dezastruoase pentru rețelele electrice, în special pentru comunitățile care se bazează foarte mult pe energie electrică, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă. Începând cu mijlocul acestui an ne confruntăm cu cele mai agresive furtuni solare din ultimul secol.

În urma impactului dintre vântul solar si câmpul magnetic terestru, apare aurora, fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn. 

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, iar în zonele polare, aurora polară.

Aurore vizibile în Scoția și Irlanda de Nord

Cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 151 de ani a fost înregistrată la data de 28 august 1859. Cunoscută sub numele de „Carrington Event”, după numele astronomului Richard Carrington care a urmărit fenomenul, furtuna a afectat reţelele telegrafice din întreaga lume.

„Există posibilitatea ca o ejecție de masă coronală să ajungă pe Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, ceea ce ar putea duce la apariția unei aurore vizibile în Scoția, Irlanda de Nord și în unele părți din nordul Angliei”, a declarat Krista Hammond, responsabil cu meteorologia spațială la Met Office.

O a doua CME este probabil să lovească Pământul sâmbătă și duminică, asociată cu erupția solară care este clasificată X9. Aceasta înseamnă că „vizibilitatea sporită a aurorelor este posibilă mai la sud, în centrul Angliei și la latitudini similare, deși norii și ploaia ar putea îngreuna potențialul de vizibilitate pentru unii”, spune Krista Hammond.

În SUA, aurorele ar putea fi văzute în statele nordice și din vestul mijlociu până în Oregon. Erupția solară X9 emisă este cea mai mare clasificată de NASA. Cea mai mică este B, urmată de C, M și X. Scara este clasificată de la 1 la 9, astfel încât X9 este cea mai puternică în clasamentul NASA, scrie BBC.

Urmărește-ne pe Google News