Televiziunea de stat din Rusia spune că gaura a fost găsită de membrii unei expediții științifice derulate în Peninsula Iamal, dincolo de Cercul Polar, în luna iulie.

Este al 17-lea crater de acest gen. Alte 16 astfel de cratere au fost identificate din 2014 și până acum în nord-vestul Siberiei. Site-ul de știință Gizmodo a botezat craterul “poarta spre iad”.

Oamenii de știință cred că noul crater a fost creat, la fel ca și celelalte, de o explozie declanșată de gazul subteran, un fenomen natural care se produce tot mai frecvent, din cauza temperaturilor ridicate.

Cercetătorii spun că aceste cratere se formează în momentul în care permafrostul, stratul de sol înghețat în mod normal tot anul, începe să se topească și eliberează gaz metan.

Gazul metan creează o umflătură, care apoi explodează și lasă în urmă un crater.

“Făcea zgomote. Părea ceva viu”, a declarat pentru New York Times Evgheni Ciuvilin, unul dintre oamenii de știință care au luat parte la expediție, și care au încercat să explice fenomenul.

Condițiile care au provocat craterele din nord-vestul Siberiei par a fi specifice pentru această regiune. Cel puțin deocamdată, astfel de explozii nu au avut loc, spre exemplu, în Canada sau Alaska, regiuni care sunt, la rândul lor, afectate de încălzirea globală.

Regiunile arctice și siberiene din Rusia par a fi totuși mai expuse la creșterile de temperatură și la fenomenele asociate – incendii devastatoare de vegetație, secetă și altele.

Cercetătorii au anunțat că temperaturile ridicate din această vară au accelerat extinderea unui alt crater de 100 de metri, apărut cu mai mulți ani în urmă în estul Siberiei.

Urmărește-ne pe Google News