Ţinta atacului, produs în suburbia Dahieh, locuită preponderent de șiiți, ar fi fost un comandant de rang înalt al Hezbollah.

Oraşul Beirut este în alertă de câteva zile în aşteptarea unui raid aerian israelian anticipat ca represalii pentru atacul cu rachetă care a provocat sâmbătă moartea a 12 copii pe un teren de fotbal din Majdal Shams, o localitate din platoul Golan.

Israelul şi SUA au acuzat Hezbollah pentru atacul din Majdal Shams, dar Hezbollah a negat orice responsabilitate.

Armata israeliană a confirmat atacul

Armata israeliană a confirmat atacul din Beirut, precizând că ţinta a fost un comandant al Hezbollah aflat în spatele tirului de la Majdal Shams şi al altor operațiuni sângeroase împotriva Israelului.

Potrivit The Times of Israel, ținta atacului este Fuad Shukr, cunoscut și ca Hajj Mohsin, care conduce proiectul de rachete de precizie al Hezbollah și este dat în urmărire de SUA pentru rolul său într-un bombardament care a vizat în 1983 o cazarmă americană din Beirut. Shukr este un consilier de prim-plan al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

La câteva minute după ce armata israeliană a confirmat atacul din Beirut, ministrul apărării Yoav Gallant a emis o declarație în care spune că mișcarea șiită libaneză „a depășit linia roșie”.

Anterior, armata israeliană a anunțat efectuarea unor atacuri împotriva a zece poziții militare ale Hezbollah din sudul Libanului.

Informaţii contradictorii despre soarta comandantului Hezbollah

O sursă de securitate libanezăa confirmat că un comandant de rang înalt al Hezbollah a fost ţinta atacului aerian, dar soarta acestuia a rămas neclară.

Două surse de securitate de rang înalt au declarat pentru Reuters că şeful centrului de operaţiuni al grupării armate libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, a supravieţuit loviturii israeliene asupra suburbiilor sudice ale Beirutului. De asemenea, postul Al-Arabiya a relatat că obiectivul atacului nu a fost atins, fără să ofere detalii suplimentare, scrie The Times of Israel, potrivit news.ro.

Apoi, într-o răsturnare de situaţie, publicaţiile saudite au citat surse care afirmau că Fuad Shukr a fost ucis, contrazicând rapoartele anterioare. Corpul lui Shukr se află acum la un spital din Beirut, care este înconjurat de un cordon de securitate, mai scrie The Times of Israel, citând site-ul saudit Al-Hadath.

O sursă apropiată Hezbollah a declarat pentru AFP că două persoane au fost ucise în atacul israelian asupra suburbiilor din sudul Beirutului, fără a preciza despre cine este vorba. Anterior, sursa afirmase că ţinta era un „comandant important” al grupării.

Ministrul libanez de externe, Abdallah Bouhabib, a declarat pentru Reuters că speră ca răspunsul Hezbollah la atacul aerian al Israelului în Beirut să fie „proporţional”, pentru a evita o escaladare. El a mai spus că Libanul va depune o plângere la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Urmărește-ne pe Google News