În urma unei sesizări depuse de mai multe persoane, carabinierii au intervenit împreună cu serviciul veterinar pentru a verifica sacrificarea corectă a unui porc de către o comunitate de români.

Carcasa animalului a fost găsită la fața locului, fără cap și cu mult sânge, dovedind astfel folosirea unor metode care, deși tradiționale, nu mai sunt considerate admisibile în contextul istoric și cultural actual.

La nivelul Uniunii Europene, Regulamentul nr. 1099/2009, care privește protecția animalelor în timpul uciderii, impune în mod explicit asomarea animalului, cu scopul de a provoca o „pierdere a cunoștinței și a sensibilității” până în momentul morții, pentru a preveni anxietatea, durere sau suferință.

Legislația impune obligația asomării și, în situația în care conduita conduce la suferințe evitabile pentru animal, intervine infracțiunea de maltratare:

„Oricine, cu cruzime sau inutil, cauzează vătămarea unui animal sau îl supune la tortură(…) se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 luni sau cu amendă de la 5.000 de euro la 30.000 de euro”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News