Locul a fost ales de Fran, capul familiei, după ce baraca lor din cartierul Valdemingómez a fost distrusă în urma unui incediu. Aici, în autobuz, românii trăiesc zi şi noapte în condiţiile cele mai proaste. Persida, de 17 ani, povesteşte cum şi-a născut al doilea copil aici, în urmă cu trei luni, iar despre prima fetiţă, de 1 an şi patru luni, spune că a căzut pe scările autobuzului, şi aşa a căpătat juliturile de pe faţă.
Mâncarea nu le lipseşte, pentru că şi-o cumpără cu banii strânşi din cerşit, şi cu ce le mai aduc vecinii. „Sunt oameni buni”, spune Ciprian, de 19 ani, care povesteşte cum caută fier vechi prin regiune, însă susţine că poate fi şi bucătar, chelner, electrician, ori chiar zugrav. Cei mai mici dintre copii merg la şcoala din apropiere – acesta este de altfel şi motivul pentru care oamenii spun că nu pot pleca din zonă, după ce primăria a încercat să le ofere diferite forme de cazare, pentru a începe inserţia socială şi pe piaţa muncii.
Noua locaţie a autobuzului – la marginea unei şosele cu sens dublu de circulaţie – este foarte periculoasă, vecinii temându-se chiar ca vreunul dintre copii să nu iasă în stradă şi să fie lovit de vreo maşină, de vreme ce drumul este folosit în fiecare zi de sute de persoane care merg la muncă în Madrid. „Trăiesc aici, fără lumină şi apă, în situaţii deplorabile de iginenă. Administraţia publică trebuie să facă ceva”, spun ei.
Foto Simbol / EPA