„Suntem speriați. Nu avem nicio fereastră. Și nu e deloc distractiv ce se întâmplă”, spune înnecându-se cu lacrimi Maryam, fetița de 11 ani a familiei Sidawi. “Distractiv” e traducerea directă a lui ”fun”, căci așa se exprimă copiii născuți în lumea globală, iar Maryam, singura din familie care vorbește fluent engleza, vrea să spună, de fapt, că e speriată.
E a deja a treia zi pe care familia de sirieni și-o petrece într-o cameră de câțiva metri pătrați din zona de tranzit a aeroportului Otopeni. Cum au ajuns aici?
Veniți la un prieten stomatolog
Sâmbătă, 10 octombrie, un avion Blue Air de la Hamburg a aterizat pe aeroportul Otopeni. Printre pasageri erau și cei șase membri ai familiei Sidawi – tatăl Ahmad, mama Shyrin și cei patru copii minori: Abdulkader (15 ani), Maryam (11 ani), Adam (3 ani) și Malak (2 ani). Toți sunt cetățeni sirieni, dar rezidenți pe termen lung în Danemarca.
Pașapoartele și permisele de ședere daneze le permit să călătorească fără viză în orice stat al Uniunii Europene. Și cu gândul ăsta, Ahmad și Shyrin și-au urcat cei patru copii într-un avion cu destinația București, pentru a-și vizita un vechi prieten de familie, medic stomatolog în România, care urma să le facă tratamente, mult mai ieftine aici, decât în Danemarca. Cel puțin asta e versiunea familiei.
După ce au trecut fără probleme de controlul pașapoartelor, un polițist de frontieră a oprit familia și a cerut să se uite prin telefonul lui Ahmad, iar apoi prin cel al lui Shyrin.
„Apoi l-au întrebat pe tata dacă are bani. Le-a arătat banii din portofel, dar și extrasele de cont. Am așteptat apoi două ore până să vină la noi și să ne spună că nu putem merge la București. Fără motiv: nu ni se permite să intrăm în țară”, povestește Maryam.
Fetița de 11 ani a trebuit să traducă pentru părinții ei întregul calvar prin care au trecut pe aeroportul Otopeni.
La fel se întâmplă, în unele cazuri, cu familiile de români din străinătate. Copiii învață repede limba țării gazdă și ajung să traducă pentru adulți, iar asta în maturizează enorm. Nu doar că le crește prestigiul în familie, ci îi și la traducere pune în fața unor probleme și situații grele, care depășesc nivelul vârstei lor.
După aterizare, sâmbătă după-amiază, cei șase membri ai familiei Sidawi au fost conduși într-o cameră de câțiva metri pătrați din zona de tranzit a aeroportului.
În dormitorul cu podeaua de gresie nu sunt decât două paturi de o persoană, așa că cei doi copii aproape adolescenți, Maryam și Abdulkader, au dormit pe jos timp de trei nopți.
Maryam nici nu se plânge că s-a odihnit pe podea. Fetița e supărată în schimb că nu au avut nimic de mâncare în prima zi, iar cei doi frați ai ei, care suferă de boli cronice, nu au putut prin urmare nici să-și ia medicamentele.
„Dacă murim, nu-i deloc bine pentru noi”, explică copila, folosind din nou engleza care oferă posibilitatea eufemismelor. Dacă murim, nu e bine.
Maryam nu-i deloc străină greutăților, căci a fugit împreună cu părinții și fratele mai mare de războiul din Siria.
Blue Air: ”Vor pleca marți cu o aeronavă Blue Air înapoi la Hamburg”
Duminică, copiii au reușit să mănânce din alimentele aduse la aeroport de prietenii sirieni ai tatălui. Asta pentru că polițiștii de frontieră spun că de hrănirea, cazarea și programarea unei noi călătorii pentru pasagerii respinși la graniță trebuie să se ocupe compania aeriană. În acest caz este vorba de Blue Air.
„Colegii au încercat să găsească o soluție cât mai ieftină pentru pasageri. Ei vor pleca marți cu o aeronavă Blue Air înapoi la Hamburg”, a explicat departamentul de PR al companiei Blue Air, contactat de Libertatea.
Companiei i s-a explicat că sirienii au fost întorși din drum pentru că nu au putut să demonstreze că au suficienți bani pentru a se întreține pe teritoriul României.
Același motiv i-a fost dat și lui Ahmad Sidawi, care în zadar le-a arătat atât portofelul, cât și extrasele de cont, polițiștilor de frontieră de pe aeroportul Otopeni.
Ahmad avea bani în conturi nu doar pentru a-și întreține familia, dar și pentru a plăti tratamentele stomatologice pentru care au venit cu toții la București.
De altfel, site-ul Poliției de Frontieră precizează doar că străinii trebuie să facă „dovada existenței unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreținerea pe perioada șederii, cât și pentru întoarcerea în țara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranța că li se va permite intrarea”.
Însă această condiție nu se aplică cetățenilor străini care au drept de ședere permanentă pe teritoriul unei alte țări UE, cum este Danemarca în cazul familiei Sidawi.
Către ziar, poliția de frontieră a motivat cu restricțiile COVID
Poliția de Frontieră și-a schimbat explicația oferită companiei aeriene și familiei, în răspunsul oficial acordat ziarului Libertatea.
Astfel, instituția explică faptul că hotărârea prin care s-a prelungit starea de alertă interzice clar intrarea pe teritoriul României a cetățenilor non-UE.
„Este interzisă intrarea în țară a cetățenilor străini din state non-UE, respectiv care nu aparțin spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, precum și apatrizilor, iar cetățenii sirieni nu au fost în măsură să prezinte documente doveditoare că se încadrează la categoriile de persoane exceptate de la aceste măsuri, prevăzute la art. 2 din Anexa 3 a Hotărârii de Guvern”, se arată în răspunsul Poliției de Frontiere.
Însă, printre cei exceptați se numără și „persoane care posedă un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un documente echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației Uniunii Europene”.
Acum, Ahmad Sidawi așteaptă să se îmbarce marți seara împreună cu familia într-un avion cu destinația Hamburg.
„O să depun o plângere pentru întemnițarea fără drept a copiilor mei la Uniunea Europeană”, spune hotărât Ahmad.