România și alte 31 de state din Europa au fost date în judecată de o familie din Portugalia din cauză că nu au luat măsurile adecvate pentru a preveni efectele schimbărilor climatice, relatează The Guardian.
Claudia Agostinho, care a deschis acest proces alături de frații și verișorii ei – 6 persoane, în total – spune că mergea la plaja Pedrogao, la Oceanul Atlantic, când era mică. În 2017, incendiile au devastat zona; au murit atunci 66 de persoane și au fost rănite alte 250. O suprafață de 20.000 de hectare de pădure a fost distrusă. Acum, plaja Pedrogao este imaginea vie a distrugerilor provocate de încălzirea globală.
Iată imagini cu regiunea Pedrogao, afectată de incendiile din 2017:
În vârstă de 23 de ani și de profesie asistentă medicală, Agostinho spune că a intentat procesul pentru a arăta impactul încălzirii globale și eșecul țărilor de a reduce emisii de gaze cu efect de seră.
„Faptul că CEDO a acceptat acest caz este o evoluție semnificativă, care arată că ia în serios schimbările climatice în raport cu drepturile omului”, a declarat Gearóid Ó Cuinn, de la organizația Global Legal Action Network, care sprijină cazul portughezilor.
10 avocați din Marea Britanie îi reprezintă la CEDO pe Claudia Agostinho și rudele ei împotriva celor 32 de state europene chemate în judecată, și anume: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Croatia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Turcia.
Plângerea lor va ajunge în toamnă în fața unui complet de 17 judecători de la CEDO.
În sesizare, cei șase argumentează că le-au fost încălcate dreptul la viață, dreptul la respectarea vieții private și de familie și dreptul de a nu fi discriminați prin lipsa de acțiune a guvernelor în problematica schimbărilor climatice.
Ce se întâmplă dacă câștigă procesul
Agostinho punctează că procesul la CEDO avansează într-un moment în care regiunea în care locuiește – și restul țării – sunt afectate din nou de vreme extremă.
„Am experimentat mai multe episoade extreme de căldură, foarte îngrijorătoare, în Portugalia în această vară, comparativ cu anul trecut, așa că ne dă un sentiment încurajator, de speranță, să auzim că instanța a hotărât că sesizarea noastră este atât de importantă încât trebuie să fie auzită de cei 17 judecători”, a declarat și Sofia Oliveira, parte în proces.
Dacă cei șase reclamanți vor avea câștig de cauză la CEDO, guvernele date în judecată vor avea obligația legală să-și intensifice eforturile pentru reducerea emisiilor, dar și să discute despre contribuția lor la criza climatică mondială – prin emisiile companiilor lor multinaționale – și să se implice activ în rezolvarea ei.
Avocații familiei portugheze vor argumenta în fața judecătorilor că incendiile forestiere care au avut loc în Portugalia în fiecare an, după 2017, sunt un rezultat direct al încălzirii globale. Cei șase reclamanți susțin că există un risc pentru sănătatea lor din cauza acestor incendii și susțin că s-au confruntat deja cu probleme de sănătate precum perturbarea somnului, alergii și probleme respiratorii, ca urmare a acestor incendii, iar problemele medicale sunt agravate de temperaturile ridicate.
Doi din cei șase reclamanți susțin și că perturbarea climei provoacă furtuni foarte puternice în timpul iernii și că locuința lor, care este situată în apropierea mării, în Lisabona, ar putea fi expusă riscului de deteriorare din cauza furtunilor.
Cazuri similare
Cazul lor se alătură altor litigii climatice, dar de mai mică amploare, care urmează să fie discutate de CEDO în lunile următoare. Un primar francez, Damien Carême, a deschis proces împotriva guvernului său, despre care spune că a eșuat în lupta cu schimbările climatice. Carême, care este primarul orașului Grande-Synthe din nordul Franței, spune că orașul său se confruntă, pe termen lung, cu amenințarea scufundării, dacă nivelul mării crește.
Un alt caz de climă implică un grup de femei din Elveția, Senior Women for Climate Protection, care cer măsuri împotriva guvernului elvețian pentru că nu a adoptat o politică adecvată de protejare a mediului.
Fotografii: EPA, Hepta