Mama fetiței de 9 ani povestește că acesteia i s-a făcut rău la școală, fără să prezinte alte semne dinainte. A cerut voie să meargă la baie, fiindcă îi venea să vomite, dar s-a prăbușit pe drum, fiindcă nu putea să își mai controleze mâinile și picioarele. Ambulanța a dus-o la spital, iar când Teodora Nistor, mama fetiței, a ajuns să o vadă, fata era deja la pat și nu putea să meargă singură la baie.
Diagnosticul a venit după RMN: o tumoră malignă care apăsa pe creierul mic, într-o zonă foarte complexă, care controlează multe funcții vitale.
„Eu mi-am pus toate speranțele în medici. Ea era deja la pat, nu mai putea să meargă nici la baie. Tumora îi apăsa și a sângerat. În momentul în care i-a fost rău, am înțeles de la medici că a sângerat tumora. Și atunci și-a pierdut controlul la mâini, dar și la picioare. În momentele alea îți pui toată speranța în medici și în Dumnezeu”, a declarat Teodora Nistor, mama fetiței.
Tumoră plasată în zona centrilor respirației
Dr. Lucian Eva, managerul spitalului și neurochirurgul care a realizat intervenția chirurgicală, spune că operația a fost una extrem de complexă. Tumora era de ventricul patru, un astrocitom, și chiar dacă este malignă, rezecția integrală a ei poate duce la vindecarea totală a pacientului. Însă chiar și dacă 1% din tumoră nu este extirpată, aceasta se poate transforma apoi într-un cancer malign care poate infecta mai mult organe.
„Contează foarte mult poziționarea tumorii – fiindcă aceasta era într-o zonă care era integral funcțională, anatomic vorbind. Sunt acolo centrii respirației, centrii cardiaci, iar dacă nu ești atent, poți modifica frecvența cardiacă pe masa de operație – sunt unele zone în care orice greșeală e incompatibilă cu viața. Astfel de intervenții se fac doar în centrele cu dotări de top și cu echipe pregătite: e nevoie de un microscop performant, de un sistem de ablație ultrasonic, de neuronavigație”, a explicat dr. Lucian Eva.
Eroina de 9 ani! Fetița curajoasă care a învins o tumoră cerebrală! O nouă viață pentru Diana, fetița de 9 ani care a învins boala. O poveste despre viață, curaj, emoții, încredere, dedicare și profesionalism.
Postarea pe Facebook a Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași, după operație:
Dacă nu venea la timp, risca să moară
Dr. Lucian Eva a explicat că operația a fost cu atât mai complicată, cu cât vârsta pacientei e mică. Doar 10% dintre tumorile întâlnite la copii, care sunt și așa rare, sunt precum cea pe care a avut-o fiica Teodorei Nistor. Iar medicii spun că fata a ajuns la timp la spital: dacă mai întârzia, exista pericolul să moară.
„Ce se întâmplă: tumora bloca și căile de scurgere ale lichidului cefalorahidian în organism, circulația lichidului care hrănește și curăță întreaga zonă cerebrală, creierul mic, cel mare, măduva. Dacă nu îi scoteam tumora, exista riscul să moară. Crește presiunea în cap, în anumite zone se apasă pe centrii respiratori și cardiaci, iar pacientul nu mai are nicio șansă. A ajuns în momentul oportun”, a explicat dr. Lucian Eva.
Acum, fata merge la școală, a revenit la un program normal, este urmărită imagistic periodic, pentru a vedea dacă tumora reapare, dar nu a fost niciun semn până acum și medicii spun că șansa de supraviețuire la 5 ani e de aproape 100%, ceea ce înseamnă o vindecare completă.