Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 28.04.2017 este 5.119, din care 23 de decese. România a devenit focarul european al rujeolei în anul 2016, pe fondul lipsei de vaccin ROR.
Al 24-lea deces a fost confirmat zilele trecute. Fetei de 9 ani din Timișoara nu a i se administrase vaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.
Epidemia a lovit cel mai puternic în vestul țării, întrucât sunt înregistrate opt decese în Timiș, cinci în Arad și trei în Caraș Severin. Alte cinci decese au fost în Dolj și câte un caz în Călăraşi, Satu Mare şi în Bucureşti. Între timp, autoritățile încă vorbesc despre achiziția vaccinului.
”În această săptămână va intra prima cantitate de ROR, adică cele 10 mii de doze pe care le-am colectat de la toate depozitele din țară și pe care le-am notificat, nu puteam să le oprim, dar le-am notificat și distribuitorii au răspuns apelului nostru și le-au blocat în depozite. Aceste doze sunt așteptate să ajungă la UNIFARM sau direcțiile de sănătate publică în această săptămână, iar celelalte 110 mii de doze vor ajunge în săptămâna care urmează. Cele 10 mii de doze vor fi trimise, cu prioritate în județele în care sunt probleme, în județele în care s-a semnalat că nu există vaccin, sunt cele 10 județe”, a declarat marți ministrul Sănătății, Florian Bodog. Este vorba despre județele Cluj, Mureș, Arad, Timiș, Suceava, Brașov, Sălaj, Hunedoara, Caraș-Severin și Alba.
Vestea proastă este că în acest moment nu lipsește vaccinul doar în cele 10 județe menționate, repsectiv cele din centrul, nordul și vestul țării, ci și, mai nou, în sudul țării. ”În mod ciudat nu am mai primit vaccinul din luna martie. Este pentru prima dată când lipsește de la noi și nu am înțeles de ce”, ne-a spus Mihaela Popșa, medic de familie în comuna Sărulești, județul Călărași.
Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu, consideră că acesta este o gafă a autorităților. ”Ținând cont de evoluția epidemiei de anul trecut, Minsiterul Sănătății trebuie să știe care este necesarul, dar este evident că nu s-a preocupat de acest problemă. Ministrul ar trebui să-și dea demisia”, ne-a spus Costel Stanciu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro