Mii de femei ale minorității yazidi din Irak au fost răpite, ucise sau utilizate ca sclave sexuale de către gruparea teroristă Statul Islamic, când jihadiștii cuceriseră o treime din țară, în vara anului 2014, scrie Agerpres.

Ashwaq a fost răpită pe 3 august 2014 și a reușit să fugă, în luna octombrie a aceluiași an, din casa jihadistului irakian, care își spunea Abu Houmam.

Bărbatul a cumpărat-o ”pentru 100 de dolari”, în cursul unei vizite la sanctuarul yazidi din Lalish, la 60 de kilometri de orașul Mosul, în nordul Irakului.

Mama și fratele mai mic al fetei au fost de asemenea captivi o vreme, dar în 2015, toți trei s-au instalat la Schwabisch Gmund, un orășel situat la 50 de kilometri de Stuttgart, în cadrul unui program al executivului german pentru refugiații din Irak. Tatăl tinerei a rămas în Irak.

La Schwabisch Gmund, Ashwaq spune că urma cursuri de limbă germană şi că voia să-şi găsească un loc de muncă.

În 21 februarie 2018, ea spune că l-a văzut într-un supermarket pe călăul său, care coborâse dintr-o maşină şi o strigase după nume, adresându-i-se la început în germană.

„El mi-a spus că este Abu Houman, eu i-am răspuns că nu-l cunosc şi atunci a început să-mi vorbească în arabă. El mi-a spus: ‘Nu mă minţi, ştiu foarte bine că tu eşti Ashwaq şi că trăieşti în Germania cu mama ta şi fratele tău. Mi-a dat chiar adresa şi alte detalii despre viaţa noastră” în Germania, a spus fata.

Atunci, ea a contactat poliția. ” Ei mi-au răspuns că este un refugiat ca şi mine în Germania şi mi-au dat un număr de telefon pentru a-i apela dacă vreodată se va lega de mine”, a continuat ea.

Ulterior, oamenii legii au declarat recent că au deschis o anchetă în data de 13 martie 2018, adăugând că totuși ancheta nu poate continua fără Ashwaq, care s-a întors în Irak.

Parchetul german a deschis numeroase anchete pentru terorism, crime împotriva umanității sau crime de război împotriva refugiaților sau solicitanților de azil suspectați că ar fi implicați în abuzuri comise de grupări jihadiste în Irak, în Siria sau Afganistan.

Ashwaq a declarat pentru AFP că a vizionat împreună cu poliţia germană imagini ale camerelor de supraveghere din supermarketul unde a avut loc întâlnirea şi spune că este pregătită să comunice coordonatele sale, fără a vrea să se mai întoarcă în Germania.

De teamă că se va reîntâlni cu jihadistul, ea a părăsit Germania la sfârșitul lunii, împreună cu mama și fratele său, revenind în nordul Irakului, unde spune că trăiește în continuare cu teama că Abu Houmam are familia la Bagdad.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Când rolul ajunge să facă parte din viață. Actorul Vlad Ivanov i-a binecuvântat pe muncitorii care asfaltau un drum!


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News