Mama Corneliei Bejan era internată de doi ani, conform spuselor femeii, la Spitalul Arcadia. Inițial, aceasta a dus-o la spital pentru că era „țintuită la pat” și dorea să fie îngrijită de către cadre medicale în permanență. Pentru fiecare zi de internare, Cornelia Bejan plătea 180 de lei pe zi. Asta înseamnă că în doi ani a plătit peste 130.000 de lei doar pentru spitalizarea mamei.
Facturile arată că femeia plătea lunar 5.400 de lei doar pentru cazare. Analizele, consultațiile și investigațiile imagistice fiind plătite suplimentar.
„Nu am energie și sănătate să mă lupt cu ei”
Așa cum obișnuia să facă și înainte de pandemie, Cornelia Bejan a continuat să-și viziteze mama zilnic. Doar că, în ultimul an, spitalul privat i-a cerut un test PCR la fiecare vizită. Asta însemna câte 200 de lei pentru test. În aprilie 2021, când mama ei a murit, Cornelia a constatat că a plătit peste 50.000 de lei doar pe teste.
„Am plătit 180 de lei pe zi, pe lângă analize, pe lângă consultații, pentru că am crezut că va primi cea mai bună îngrijire. Din păcate, starea ei de sănătate se deteriora pe zi ce trecea. În timpul internării a făcut un accident vascular cerebral și a fost mutată la îngrijiri paliative, iar în final a avut dublă pneumonie, a făcut două zile la rând 39 de grade și era dependentă de oxigen”, a declarat Cornelia Bejan pentru Libertatea.
În ciuda faptului că se arată nemulțumită de serviciile spitalului, refuză să facă acuzații directe pentru că „nu am energia și sănătate să duc o astfel de luptă, mai ales acum, că a murit mama”, spune femeia în vârstă de 62 de ani.
Cornelia Bejan susține că era nevoită să se ducă zilnic la spital pentru a-i duce mâncare mamei sale.
„Ei îmi spuneau că au hrănit-o, dar constatam că realitate nu se potrivea cu ce spuneau ei. Am internat-o aici încă de la început pentru că prețurile erau cele mai mari și m-am gândit și că îngrijirea va fi mai bună. Nu am transferat-o fiindcă nu eram sigură că în altă parte ar fi fost altfel. Mama a lucrat 32 ani ca medic și așa i s-a întors efortul de-o viață”, a mai precizat femeia.
Reacția DSP Iași: „Nu e normal să se ceară un test PCR zilnic”
Cornelia Bejan spune că, odată ce măsurile de relaxare au fost introduse la nivelul țării, și spitalul i-a cerut mai rar testul PCR, de la regimul zilnic a trecut la un test la două zile.
Libertatea a contactat Direcția de Sănătate Publică Iași pentru a întreba dacă o astfel de practică este corectă din punct de vedere medical. Fără a fi informați despre situația de față, reprezentanții DSP au spus că se întrunesc condițiile constatării unui abuz.
Nu știm exact cazul și nu am primit o sesizare oficială, vom încerca să vedem despre ce este vorba. Dar, de principiu, zilnic nu ar fi normal să se ceară un test PCR. Gândiți-vă că pentru intrarea în țară un test este valabil 72 de ore, de ce ar fi aici condițiile altfel, de unde regulile acestea?
Vasile Cepoi, directorul DSP, pentru Libertatea:
Conform documentelor Corneliei Bejan, se observă că aceasta a realizat teste RT-PCR zilnic sau la o zi distanță, nicidecum la 72 de ore.
Spitalul Arcadia: „am asigurat standarde de siguranță”
Contactați telefonic, reprezentanții Rețelei Medicale Arcadia au transmis un punct de vedere către Libertatea, prin care au justificat că testarea repetată a fost necesară pentru protejarea personalului și pacienților de infectarea cu SARS-CoV-2.
Au adăugat că mama Corneliei Bejan a fost hrănită cu „mese de calitate pe tot parcursul zilei”.
„De la debutul pandemiei și până în prezent, ne-am străduit ca fiecare pacient internat în Arcadia, alături de personalul medical și cel auxiliar, să fie protejați inclusiv împotriva bolii COVID-19, ceea ce a presupus întotdeauna menținerea unor standarde de siguranță conforme cu practicile medicale naționale și internaționale.
Referitor la cazul semnalat de dumneavoastră, dorim sa menționăm că mama doamnei Bejan Cornelia a fost internată în secția de Îngrijiri Paliative timp de aproape 2 ani. Întreaga perioadă în care a fost pacienta noastră a fost marcată de o permanentă comunicare cu familia și cu pacientul, iar eforturile noastre s-au concentrat pe asigurarea de servicii medicale și de îngrijire integrate, cazare în condiții excelente, asigurarea de mese de calitate pe tot parcursul zilei, medicație specifică, supraveghere medicală continuă, asistență psihologică, socială și spirituală”, au transmis reprezentanții unității medicale private.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro