Raidul disperatei Sali, designer în viața de zi cu zi, a avut loc miercuri, 14 septembrie, la o sucursală din Beirut, capitala Libanului, a Blom Bank. Femeia a intrat în sediu cu un pistol de jucărie. A reușit să iasă cu aproximativ 13.000 de dolari, din cei 20.000 care se aflau în contul familiei.

Atacul a fost transmis în direct, pe unul dintre conturile ei de pe rețelele de socializare, iar imaginile o arată vorbind cu angajații băncii, înainte de a scoate arma artizanală, provocând țipete în jurul ei.

„Nu am venit să ucid pe nimeni. Vreau doar banii mei”

„Sunt Sali Hafiz, am venit azi… să iau depozitele surorii mele care moare în spital”, a spus femeia, în videoclip. „Nu am venit să ucid pe nimeni. Sunt aici doar să-mi revendic drepturile”, a completat ea.

Activista a spus că a vizitat în mod repetat banca pentru a-și solicita banii, dar i s-a spus că poate primi doar 200 de dolari pe lună, în lire libaneze. 

Din 2019, depozitele bancare au fost înghețate timp de trei ani de guvern, după prăbușirea economică a Libanului.

L-am implorat înainte pe directorul sucursalei pentru banii mei și i-am spus că sora mea este pe moarte, că nu mai avea mult timp. Am ajuns într-un punct în care nu aveam nimic altceva de pierdut.

Sali Hafiz:

Hafiz a declarat presei locale că a folosit pistolul de jucărie al nepotului ei pentru agresiune, înainte de a pleca cu banii într-o pungă de plastic. Ea se gândise să-și vândă rinichiul pentru a finanța tratamentul pentru cancer al surorii ei de 23 de ani. 

A reușit să scape de poliție și a fugit în Turcia

Activista și presupușii ei complici au reușit să scape printr-o fereastră, înainte de sosirea forțelor de securitate.

Sora femeii a spus că familia nu a mai luat legătura cu Hafiz de la furt și nu a fost implicată în planificarea acestuia.

Potrivit propriei pagini de Facebook, activista ar fi plecat deja în Turcia.

Sali s-a transformat instantaneu într-un erou popular pe rețelele de socializare din Liban, unde mulți oameni disperați să-și acceseze economiile sunt furioși față de un sector bancar perceput ca un cartel corupt.

Economia Libanului a scăzut cu aproape 60% din 2019, iar valoarea lirei libaneze a scăzut cu 90%. Aproximativ trei sferturi din populație trăiește în sărăcie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News