Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, pacienta a fost pe 9 decembrie la medicul de familie, unde a fost diagnosticată cu o viroză şi de unde a primit tratament.
Sursele citate au precizat că nu se ştie dacă pacienta a urmat tratamentul sau nu, dar în 28 decembrie femeia a fost internată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.
La internare, medicii i-au făcut testul rapid de gripă care a confirmat prezenţa virusului de tip A.
Reprezentanţii DSP Buzău au declarat, pentru Mediafax, că la 48 de ore de la internare, femeia a murit.
Aceştia au mai precizat că nu s-au putut recolta probe pentru alte examene specifice, întrucât familia a refuzat. Femeia nu era vaccinată antigripal şi suferea de mai multe afecţiuni.
Este al doilea caz de deces în acest sezon, după ce un bărbat de 54 de ani, din județul Dâmboviţa, diagnosticat cu gripă şi internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte a murit la mijlocul lunii trecute, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.
Persoanelor care prezintă simptome de gripă li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a primi tratamentul corespunzător.
Alte recomandări ale specialiștilor:
- izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
- igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
- continuarea vaccinării antigripale.
Vezi aici care sunt recomandările pediatrilor pentru părinți, în vreme de epidemie de gripă.
Numărul îmbolnăvirilor de gripă va fi mai mare în acest an
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că numărul îmbolnăvirilor de gripă va fi mai mare în acest an, iar vârful sezonului de îmbolnăviri va fi, ca în fiecare an, sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.
Deși, în acest sezon, a crescut numărul celor care s-au vaccinat, însă nu este suficient pentru acoperirea țintei recomandate de Organizația Mondială a Sănătății OMS.
Potrivit medicului Alexandru Rafila, campania de vaccinare împotriva gripei se apropie de sfârșit, Ministerul Sănătății (MS) achiziționând 1,5 milioane de doze de vaccin, care au fost administrate aproape în totalitate.
„În afară de acest număr de doze, pe piața liberă s-a dublat cererea de vaccin comparativ cu sezonul 2018 – 2019 și ne găsim în situația în care 2 milioane de oameni, mai ales din categoriile cu risc, s-au vaccinat împotriva gripei. Este un fapt îmbucurător că numărul de doze administrate este mai mare față de anul trecut cu 25%, însă mai avem până la acoperirea țintei recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, a declarat pentru preşedintele Societăţii Române de Microbiologie pentru Mediafax.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro