UPDATE 17:25: Alexandru Rafila a declarat că, în opinia sa, se impune fie o demisie de onoare a managerului spitalului din Urziceni, Daniela Elena Ianuș, fie o demitere.
„Chiar dacă nu stă în puterea mea în vreun fel, eu cred că o demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unități medicale de către primarul din Urziceni ca urmare a acestui eveniment scandalos este și morală, și potrivită și vine și unei așteptări din partea populației”, a afirmat Rafila într-o conferință de presă.
Mai multe informații: Ministrul sănătății cere demiterea managerului de spital în cazul femeii care a născut pe trotuarul Spitalului Urziceni
UPDATE 13.55: Ministerul Sănătății anunță într-un comunicat despre „evenimentul de o gravitate deosebită” că, deși spitalul din Urziceni are „o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie”, „spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale”.
Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere. Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței.
Ministerul Sănătății:
UPDATE 13.00: Ministrul Rafila anunță verificări în acest caz. Contactat de Libertatea, el a spus că nu poate alte comentarii până nu are date complete.
***
Luni dimineață, 31 iulie 2023, o femeie în vârstă de 24 de ani a născut în fața Spitalului din Urziceni, Ialomița.
Imaginile cu momentul nașterii au fost urcate pe Facebook. „În ce lume trăim! ROMÂNIA lucrului bine făcut! Cum este posibil așa ceva! Femeia asta naște în fata spitalului URZICENI!”, se arată în postarea inițială a utilizatorului Nicu Tudor.
Imaginile sunt de la fața locului, confirmă sursele Libertatea.
Ambulanțierul Marian Iordache, prezent la fața locului, a criticat și reacția spitalului.
„Aș atribui o mare bilă neagră Spitalului Municipal Urziceni pentru dezinteres total și nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema ambulanța. Un caz cu happy-end, dar nu toate se pot încheia așa”, a acuzat ambulanțierul Marian Iordache.
„Nu avem linie gardă la ginecologie”
Contactată de ziar, șefa spitalului din Urziceni, manager Daniela Elena Ianuș, spune că a pornit o anchetă.
„Pacienta a fost primită în spital, s-a apelat la ambulanță din spital, noi suntem spital municipal, nu avem linie de gardă de ginecologie, asistenta a înregistrat-o, a sunat la ambulanță și a insistat să vină o ambulanță de urgență, s-o trimită la Slobozia, cel mai apropiat spital”, susține managerul. Spitalul din Slobozia se afla la 60 de kilometri de cel din Urziceni, ambele fiind în județul Ialomița.
„I s-a spus să aștepte că vine ambulanța, iar asistenta tocmai urma să anunțe medicul. Nu ginecolog, ci chirurg. Spitalul nostru nu are linie de gardă de ginecologie. Pacienta a ieșit pe picioarele ei din CPU și între timp a venit ambulanța. Nu știu de ce nu au luat-o și pus-o în ambulanță… a instigat să se filmeze…”, a continuat aceasta.
Se pot verifica pe camere și se poate verifica că apelul către ambulanță a fost făcut de către noi, făcut de CPU.
Daniela Elena Ianuș, manager spital Urziceni:
Ianuș spune că femeii care a născut „i-a fost rău de seara. Asistenta a întrebat-o de ce n-au sunat direct la ambulanță, să vino s-o preia de acasă. Aceștia au zis că nu au telefoane…”, a continuat Ianuș.
Elena Ianuș a aflat de la ziarul Libertatea despre versiunea ambulanțierului. „Apelul la ambulanță a fost să se trimită o ambulanță de urgență, înseamnă că ei au întârziat 15 minute, fiind în curtea spitalului. Noi am inițiat o anchetă internă, am discutat cu asistenta care era în CPU, care a înregistrat-o pe tânără, să verificăm și înregistrările video”, a mai spus aceasta.
„S-au prezentat în 4 minute”
Contactat de Libertatea, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean, Tigeliu Păun, a confirmat și el cele întâmplate.
„Ei (n.r. – echipajul de ambulanță) s-au prezentat în patru minute de la apel, iar femeia deja născuse. Au ajutat-o, au urcat-o în ambulanță și au adus-o la Spitalul Slobozia”.
Directorul medical al Serviciului de Ambulanță, Tigeliu Păun, e de părere că situațiile de acest gen se întâmplă din cauza lipsei de personal. „Nu se întâmplă niciodată ca ambulanțierii să nu își facă treaba și să se apuce de filmat. Ei ar fi trebuit să o supravegheze pe tânără până la sosirea ambulanței”, afirmă el.
Acesta a conchis menționând că starea nou-născutului este una bună „și asta este important în acest moment”.