Imaginea a fost făcută de un fotograf profesionist aflat în zona Bâlea Tunel, care apoi a adus fapta la cunoștința oficialilor Salvamont Argeș, a declarat pentru Libertatea șeful structurii, Ion Sănduloiu.
Salvamont Argeș a luat decizia de a publica pe pagina de Facebook fotografia, însoțită de un mesaj dur.
Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat… În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică.
Salvamont Argeș:
Directorul Salvamont Argeș a explicat pentru Libertatea de ce a apelat la acest limbaj. El susține că „îl macină, ca iubitor al muntelui, când vede cum culmile odată roșii de bujori acum nu mai există. Sunt turiști care pleacă acasă cu tot ce găsesc, cu bujori, flori de colț, în ciuda panourilor pe care stă scris că este interzis să culegi plantele protejate de lege. Mai mult, amenzile nu prea mai sunt o sperietoare”, a explicat Ion Sănduloiu.
“Amenzi nu prea le dă nimeni. Ne declarăm neputincioși”
“Știți cât a avut nevoie tufa aia să crească? Cel puțin 30 de ani! Și să rupi ca să ți se usuce în curte acasă… În perioada asta, este un război al încercării de a proteja ceea ce mai e pe munte cât de cât. Bujorul de munte crește undeva la câțiva centimetri pe an. Problema este că, de la an la an, toată suprafața de Rhododendron se reduce drastic. Când eu eram puștan și mergeam pe munte, în perioada asta erau munții roșii-roșii, acum au mai rămas câteva pâlcuri”, spune Sănduloiu.
“În afară de faptul că este specie protejată, se distruge un ecosistem, la fel și floarea de colț, sunt oameni care culeg buchete. Și ea plătește tributul că e simbolul muntelui, așa a ajuns extraordinar de rară, mai e ghințura galbenă… Oamenilor trebuie să le fie rușine de ceea ce fac, dacă nu le este rușine de faptul că distrug un habitat… Amenzi nu prea le dă nimeni. Ne declarăm neputincioși cu toții, este o lipsă crasă de educație”, a mai declarat Ion Sănduloiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro