Reprezentanții maternității mai arată că au cerut DSP testarea pacientei, dar că li s-a transmis că nu se încadrează în condițiile de testare. La o săptămâna de la naștere, femeia a făcut pneumonie, iar medicii au reluat discuțiile cu DSP pentru testare.
Femeia s-a internat la spital în 13 martie, însă abia luni seara s-a confirmat că este infectată cu coronavirus.
„În data de 13 martie 2020, pacienta s-a internat în Maternitatea MedLife Grivița pentru naștere, prezentând contracții, fara vizite in alte unitati MedLife. La momentul internării pacienta nu prezenta nici o simptomatologie specifică patologiei respiratorii acute și a declarant, în scris, pe proprie răspundere, că nu a călătorit într-o zonă cu risc și nu a interacționat cu nici o altă persoană suspectă COVID 19 sau care provine din zonele galbene sau roșii, după cum sunt definite de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile”.
MedLife
În timpul operației de cezariană, pacienta a suferit un puseu febril, care a fost stabilizat în scurt timp.
„În acest context, pacienta a revenit asupra declarației, menționând ca a intrat în contact cu o persoană recent întoarsă din Spania. Ca urmare, echipa medicală a contactat Direcția de Sănătate Publica în vederea evaluarii cazului. La momentul respectiv, reprezentanții DSP au transmis instituției noastre că pacienta nu îndeplinește criteriile pentru testare. La o săptămâna de la naștere, timp în care evoluția a fost favorabilă, pacienta a declanșat un nou episod de febră, dezvoltând pneumonie. Astfel în dată de 20 martie, medicii au insistat pentru efectuarea unor investigații suplimentare, fiind reluate discuțiile cu DSP în vederea testării pentru COVID-19”.
Reprezentanții spitalului privat
De la momentul recoltării pentru test, în conformitate cu protocoalele în vigoare și cu procedurile transmise de către Ministerul Sănătății, pacienta a fost izolată. Mai mult, aceasta a fost carantinată față de restul pacienților și a personalului medical și auxiliar din maternitate, la ea având acces doar medicul curant și asistenta, echipați corespunzător, mai spun reprezentanții spitalului privat.
În seara zilei de luni, rezultatul testului pentru pacientă a fost confirmat pozitiv.
„Pacienta, alături de nou-născut, au fost transferați către Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals”. Aceștia se aflau într-o stare bună, mama fiind cu simptomatologie respiratorie în remisie. Menționăm că pe toată perioada internării am comunicat starea pacientei către Direcția de Sănătate Publică pentru a decide oportunitatea testării pentru COVID 19 și a pune în aplicare măsurile care se impun în funcție de tabloul clinic”, arată sursa citată.
Medlife
Spitalul privat a început o anchetă epidemiologică și mai spune că în acest moment, niciunul dintre contacții direcți ai pacientei pe perioada spitalizării nu este simptomatic.
„Pe această cale, facem un apel către toți pacienții care ajung într-o unitate medicală, publică sau privatî, de a respectă în totalitate măsurile de prevenție epidemiologică impuse de către autorități și de a da dovadă de reponsabilitate și transparență totală în relația cu personalul medical. În aceste momente critice de pandemie, este esențial să se conștientizeze importantă transmiterii informațiilor corecte și complete pentru a ține în siguranță personalul medical și a limita răspândirea bolii. De acțiunile individuale ale fiecăruia depide siguranță noastră, a tuturor”.
Reprezentanții Medlife
Cum mă protejez de COVID-19
Un medic al Spitalului din Suceava susține că nu au existat măști timp de o săptămână, iar când au primit în sfârșit, s-au trezit cu niște „cârpe” subțiri, care se rupeau la cea mai mică bruscare.
Dezinfectant de parbriz vândut ca alcool sanitar. Ce au găsit polițiștii la percheziții.
O secție a spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași va fi închisă. Un pacient a fost confirmat cu coronavirus.