În vârstă de 91 de ani, Shernina locuiește în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei și una dintre cele mai afectate zone de invazia Rusiei. Bombardamentul a fost atât de aproape încât ferestrele din blocul ei au fost sparte.
Cu toate acestea, Shernina nu poate fugi, nici măcar la un adăpost anti-bombă. Problemele ei cardiace o fac prea fragilă pentru a fi dusă pe scări până la subsol atunci când sună sirenele raidului aerian.
Iar războiul i-a afectat starea de sănătate. Ea putea comunica înainte de invazia Rusiei, dar acum aproape că nu răspunde, a spus nora ei, Natalia.
Aerul rece intră acum printr-o fereastră distrusă de un atac rusesc. Cu fața palidă și cu ochii închiși, Shernina stă în apropiere într-o pătură, cu un calorifer electric la picioar și, o masă cu medicamente lângă ea.
„Simt o furie inumană din cauza faptului că Alevtina și-a început viața în Leningrad sub asediu ca o fată care a îndurat foametea, care a trăit în frig și foame și își încheia viața în circumstanțe similare”, a povestit Natalia.
Ea vorbește cu amărăciune despre forțele ruse pe care le compară cu „fasciștii” care au asediat Leningradul, acum numit Sankt Petersburg, pentru aproape 900 de zile. „Ce fel de apărători sunt aceștia?”, întreabă Natalia. „Pe cine au venit să apere?”
Alevtina are și acum un card oficial care confirmă statutul de supraviețuitoare a unuia dintre cele mai mortale asedii din istorie. Forțele germane au încercuit și au înfometat Leningradul din 1941 până în 1944 când sute de mii de oameni au murit.
Acum, Harkov, la puțin peste 40 km de granița cu Rusia, face față cu greu invaziei rusești. Unii locuitori au reușit să fugă. Alții, precum Shernina și familia ei, nu au de ales decât să rămână și să se întrebe cât timp va dura.
„Nu putem pleca din cauza Alevtinei, este într-o asemenea stare încât este netransportabilă”, a spus Natalia. „Am vrea să plecăm, dar aici este și fiica mea, care lucrează ca medic la Maternitatea a III-a. Ea merge la muncă pentru patru zile la rând, pentru că este periculos să te deplasezi noaptea.”
Fiica ei parcurge acum zece kilometri până la serviciu, întrucât transportul public nu mai funcționează în Harkov. Doar o treime dintre colegii ei medici au rămas în spital. Unii au fost evacuați, temându-se de mai multe bombardamente rusești.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina