Brigitte locuiește de 35 de ani în Hietzing, un cartier select din capitala Viena. În grădina ei este un pin pe care profesoara pensionară l-a plantat când s-a mutat. Coniferul are aproximativ 13 metri înălțime și o circumferință a trunchiului de 150 de centimetri.

Pentru MA 42 (Grădinile Orașului Viena) și biroul districtual Hietzing, arborele nu este sănătos.

„În octombrie 2022, le-am cerut să vină să facă lucrări de cosmetizare a copacului, dar cererea a fost respinsă. Pinul era foarte mare, îmi era teamă că va cădea pe piscină, așa că am însărcinat specialiști în arbori să execute”, explică femeia.

În luna martie însă, pensionara a primit o scrisoare de la oficiul raional, cu o declarație de la MA 42, conform căreia „coroana fusese scurtată cu peste 20%, iar lăstarul principal a fost tăiat”.

„Tăierea severă a coroanei întrunește elementele unei intervenții interzise”, se arată în document. „Din moment ce nu este de așteptat nicio regenerare sau dezvoltarea unei coroane secundare la conifer, conservarea arborelui a fost deteriorată permanent”, arată cei de la Grădinile Orașului Viena.

„Arborele este sănătos și viu, încolțește și are ace. Tăierea a fost efectuată cu profesionalism”, a reacționat Brigitte A., care a însărcinat un expert să realizeze un raport.

În urma luării probelor, Brigitte A. a fost informată de autoritățile locale că trebuie să plătească o despăgubire de 40.000 de euro pentru tăierea pinului sau, în schimb, să planteze opt pomi în grădina proprie sau în raion.

„Am doar o mică grădină, nu există spațiu. Am întrebat peste tot în Hietzing dacă cineva ar dori un copac, dar până acum fără succes”, spune femeia.

Prin urmare, vieneza l-a angajat pe avocatul Gunter Galle să o reprezinte legal. De îndată ce decizia va deveni executorie, aceasta va fi atacată cu recurs.

Natura disproporționată a acestei amenzi este flagrantă. Pare și mai nejustificat când observi câți copaci sănătoși sunt tăiați în cadrul unor proiecte majore.

Urmărește-ne pe Google News