Luni, 15 mai 2023, o femeie de 42 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgențe din Piatra Neamț, după ce medicii s-au luptat două zile să-i salveze viața. Aceasta născuse sâmbătă, 13 mai, în mod natural, acasă, însă a suferit un șoc hemoragic și a ajuns în comă la spital.
20 de medici au încercat să o salveze, dar nu au reușit, a declarat pentru Libertatea prof. dr. Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Medicină Reproductivă.
Mircea Onofriescu împreună cu colectivul de medici al secției Obstetrică Ginecologie și Neonatologie de la SJU Piatra Neamț au transmis o scrisoare deschisă în care avertizează faptul că nașterile acasă sunt ilegale în România și deosebit de periculoase.
„În România nu este legalizată nașterea la domiciliu”
Medicul a precizat pentru Libertatea că femeia a fost sfătuită de toți specialiștii pe care i-a văzut să meargă la spital și să facă o cezariană, însă aceasta a ales să nască acasă, cu o moașă neautorizată, pe care a găsit-o pe internet.
„Femeia suferea de trombofilie și înțeleg că și de scleroză multiplă, o afecțiune pe care o ținea ascunsă față de medici. Toți specialiștii au sfătuit-o să nască prin cezariană, la spitalul județean, dar aceasta a găsit o moașă pe Internet care s-a angajat să o asiste să nască la domiciliu. În România nu este legalizată această activitate de naștere la domiciliu, indiferent că este asigurată de medic sau de moașă. Este o foarte mare greșeală dacă femeile gravide aleg să facă asta, mai ales cu persoane pe care le găsesc aleatoriu, pe rețelele de socializare. Nu se poate naște la domiciliu cu o moașă în România, este o crimă!”, a declarat Mircea Onofriescu.
Dosar penal pentru ucidere din culpă
Conform presei locale, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție din Neamț s-au autosesizat și au deschis un dosar penal în această cauză, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
„La data de 14 mai, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o femeie, de 42 de ani, din Piatra-Neamț, în timp ce se afla în imobilul său, ar fi dat naștere unui copil, ulterior starea acesteia înrăutățindu-se, fiind preluată de un echipaj medical și transportată la spital. Din nefericire, la data de 15 mai, femeia a decedat la unitatea medicală din județul Neamț. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”, au precizat polițiștii, citați de știri-neamț.ro.
Nașterile acasă, un trend periculos
În scrisoarea lor deschisă, medicii fac apel la femei să evite nașterile acasă și spun că în cazul pacientei de 42 de ani, sarcina a fost urmărită la unitatea medicală, dar că femeia ales deliberat să nască acasă, contrar tuturor indicațiilor oferite de specialiști.
Medicii vorbesc despre faptul că au remarcat un trend privind nașterile acasă în ultima perioadă și spun că îl condamnă ferm și că legislația interzice cu desăvârșire astfel de practici.
„După ce pacienta a născut acasă, aceasta a sângerat abundent și prin nerecunoașterea pericolului și a complicațiilor ce survin în urma sângerării apărute de către personalul necalificat medical, s-a întârziat nepermis de mult anunțarea ambulanței și pacienta a intrat în stop cardiorespirator. Pacienta a ajuns la spital în comă, intubată și în ciuda tuturor eforturilor medicilor din spital (ginecologi, medici anesteziști și de terapie intensivă, chirurgi, neurolog, cardiolog) și a utilizării unui volum important de resurse medicale, nu s-a mai putut face nimic și a survenit decesul”, au precizat medicii în scrisoarea consultată și de Libertatea.
Prof.dr. Mircea Onofriescu spune că există mai multe țări în Europa unde nașterile la domiciliu sunt autorizate, dar ele sunt efectuate de către moaște autorizate, după ce este anunțată unitatea medicală să fie pregătită pentru o urgență, cât și serviciul de ambulanță.
„Nu se face medicină după ureche, această doamnă a fost adusă în șoc hemoragic sever și au muncit 20 de medici să o reanimeze și din păcate nu s-a putut. Este interzisă nașterea la domiciliu: sigur, dacă există o urgență într-un sat îndepărtat poate să vină o moașă, medicul de familie. Se poate naște și în căruță, și în ambulanță, și în dispensar și acasă, fiindcă nașterea este imprevizibilă, dar doar în situații de urgență și doar cu alertarea personalului medical. Nu planificat și intenționat”, a subliniat Mircea Onofriescu.
Foto: ziarpiatraneamt.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mimi897 • 18.05.2023, 14:55
Normal ca medicii din spitale pun la zid masa si moasa. Ca ei, daca ar fi femei, ar avea o deosebita placere sa mearga sa nasca intr-un loc insalubru, plin de microbi si virusi, unde toata lumea urla la tine daca nu dai teancuri de bani si ai suficiente sanse, daca nu mori, sa te alegi si tu, si copilul cu niste boli care sa te tina o viata de om. Cum sa nasca femeile acasa cu moase, pai doctorii ce spaga mai iau? Si cum sa lucreze ei in parteneriat cu moasele? Nu, nu, ori faci ca ei, ori te tarasc prin noroi pe prima pagina a ziarelor. *** Mi-e o sila de mor. Din cauza medicilor si asistentelor de doi lei aleg femeile sa nasca acasa. Din cauza arogantei meseria de moasa nu e reglementata si apar cazuri d-astea.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Paparazo • 17.05.2023, 10:56
Timp de mii de ani nașterea s-a făcut natural iar acum în România nașterea naturală este interzisă pentru că femeia nu mai are dreptul să nască cu moașă în ce poziție vrea sau simte ea ci doar între patru pereți albi cu o lumină care-i țintește pântecele în prezența unor mascați în general bărbați care n-au cum să nască neavând cromozomii specifici. Miracolul feminin, nașterea, expulzarea fetului nu mai este o conlucrare între mamă și fetus ci un proces industrializat bazat pe substanțe și fiare. Legal în România se poate naște doar la abator iar foarte mulți la maturitate au față de forceps.
ED1953 • 17.05.2023, 07:35
In Olanda este o practica comuna a nasterii acasa - dar sub supravegherea unei moase profesioniste. Doctorii intervin doar daca apar complicatii.