Secția a 5-a penală a Tribunalului Districtual din Leipzig a respins apelul apărătorilor fostei secretare a lagărului de la Stutthof. Instanța a condamnat-o pe Irmgard Furchner la doi ani de pedeapsă condiționată pentru minori.

Furchner a lucrat în lagăr între 1943, când avea 18 ani, și 1945. Ea supraveghea decesele zilnice și „i-a încurajat pe cei responsabili în uciderea sistematică a prizonierilor”. Instanța districtuală nu a explicat cu exactitate modul în care inculpatul a participat intenționat la asasinate. Ca dactilografă civilă, nu era implicată în niciun lanț de comandă.

În decembrie 2022, Furchner fusese condamnată pentru complicitate la crimă în 10.505 cazuri. Pedeapsa juvenilă, deoarece inculpatul avea 18 sau 19 ani la momentul infracțiunii.

Stutthof a fost un lagăr de concentrare nazist înființat într-o zonă retrasă, mlăștinoasă și împădurită lângă satul Stutthof (azi Sztutowo), la 34 de kilometri est de orașul Danzig (Gdańsk), pe teritoriul Orașului Liber Danzig, anexat de germani.

Lagărul a fost înființat în jurul structurilor existente după invazia Poloniei în cel de-Al Doilea Război Mondial și inițial folosit pentru încarcerarea liderilor și intelectualilor polonezi.

Cea mai mare parte a infrastructurii lagărului de concentrare a fost fie distrusă, fie demontată la scurt timp după război. În 1962, fostul lagăr de concentrare, cu structurile rămase, a fost transformat într-un muzeu memorial.

Stutthof a fost primul lagăr de concentrare german înființat în afara granițelor germane în cel de-Al Doilea Război Mondial, în funcțiune din 2 septembrie 1939. A fost ultimul lagăr eliberat de Aliați, la 9 mai 1945.

Se estimează că între 63.000 și 65.000 de prizonieri din lagărul de concentrare Stutthof au murit ca urmare a crimelor, foametei, epidemiilor, condițiilor extreme de muncă și lipsei de asistență medicală.

Lagărul avea camere de gazare, iar bolnavii și prizonierii care nu mai erau capabili de muncă forțată erau uciși sistematic și deliberat.

Avocatul Onur Özata (40 de ani), care reprezintă trei supraviețuitori ai lagărului de concentrare de la Stutthof ca reclamanți comuni în proces, a declarat că „secretara a fost condamnat pe bună dreptate pentru complicitate la crimă în câteva mii de cazuri. Verdictul de vinovăție este acum definitiv. Clienții mei nu au vrut niciodată răzbunare”.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News