Potrivit DSP Alba, femeia a ajuns marți la spitalul din Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului, respectiv pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii, iar apoi a fost internată.
„Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu pește din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital”, a transmis DSP Alba.
În jurul prânzului, femeia va fi dusă la Spitalul Oradea pentru administrarea serului de antitoxină botulinică și îngrijiri medicale.
În urma cazului, autoritățile au emis şi o alertă SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje). De asemenea, se prelevează „probe de sânge pentru analize suplimentare şi specializate ce urmează a fi efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti”, a precizat DSP.
Botulismul este o intoxicaţie care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.
În absența unui tratament rapid, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte.
La sfârșitul lunii septembrie, un bărbat din Olt a murit după ce a consumat pește gătit acasă, fiind confirmat după deces cu intoxicație cu toxina botulinică.