Prof. univ. dr. Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași și al Centrului de Prelevare Multiorgan și Transplant Hepatic crede că acest caz o să îl urmărească toată viața.

Cazul la care face referire medicul s-a petrecut în 2019. O asistentă medicală din Bacău a intrat în comă după un transplant hepatic. Femeia fusese diagnosticată cu ciroză hepatică post hepatită cu virus C și a beneficiat de un transplant hepatic la centrul din Iași.

„Deși postoperator evoluția femeii era bună, la șase zile după intervenție a intrat în comă. Nu mai răspundea la stimuli. Au fost realizate diverse investigații imagistice, au consultat-o cei mai buni neurologi din Iași, precum și un profesor de neurologie din SUA.

Toți spuneau același lucru, că nu au mai văzut așa ceva și nu sunt speranțe ca pacienta să își mai revină. Deși nu răspundea la stimuli, grefa funcționa foarte bine, la fel și inima și celelalte organe. Dar neurologic era în comă. Ne-am gândit la un AVC, dar l-am exclus după primirea rezultatelor. Prognosticul era sumbru. L-am anunțat și pe fiul ei, care era medic, că mama sa are șanse minime”, a afirmat doctorul Cristian Lupașcu.

Femeia și-a revenit la fel de brusc, după două săptămâni, moment în care a început să cânte. Ulterior, s-a descoperit că pacienta făcuse cursuri de canto în trecut.

„Mă duceam în fiecare zi la patul ei și chiar dacă era în comă îi vorbeam și o strigam pe nume. La un moment dat a început să miște puțin globii oculari și apoi în fiecare zi făcea progrese minuscule, deschidea ochii, mișca degetele, dădea din cap, dar nu vorbea. Cel mai greu și-a revenit limbajul. Ne gândeam deja că nu o să mai vorbească și nu o să mai cânte niciodată.

Într-o zi, aflându-mă lângă patul ei mi-a venit în minte să îi cer să cânte o notă muzicală și i-am spus să îmi dea un LA minor. Într-o secundă am auzit din gura pacientei nota muzicală. Toți medicii care erau atunci în salon au început să aplaude. Femeia și-a revenit cortical încet, încet. Nu cercetăm minunile lui Dumnezeu”, a mai spus prof.dr. Cristian Lupașcu pentru sursa citată.

Din punct de vedere medical s-au luat în considerare două lucruri. „Primul se referă la faptul că a stat poate prea mult pe lista de așteptare și creierul ei aflat în această insuficiență hepatică a avut mai mult de suferit decât la alți pacienți. Iar al doilea aspect a fost acela că, văzând-o în această stare de comă, i-am schimbat complet medicația pe care i-o dădeam la început”, a mai precizat doctorul.

Cu timpul, urmând tratamente de specialitate, femeia din Bacău și-a revenit. La distanță de un an, putea să vorbească aproape ca înainte de operație.

„În momentul în care a rostit un «„la» minor ca un diapazon, am știut că își va reveni. Și așa a fost”, a conchis prof. dr. Cristian Lupașcu.

Urmărește-ne pe Google News