Iată cronologia celor întamplate, potrivit publicației locale din Bihor:

19 noiembrie, satul Beznea, comuna Bratca, județul Bihor. O femeie este dată dispărută de vecini, la postul de poliție. Oamenii n-o mai văzuseră de luni pe bătrână umblând prin gospodărie. Și era o femeie activă.

De la postul comunal, un agent este trimis să verifice situația la adresă. Omul legii intră în casa femeii, găsind-o căzută înăuntru. Din cauză că bătrâna era cunoscută cu probleme medicale, poliţistul îi verifică pulsul, după care „decretează” că femeia a murit. Îi sună rudele şi pe medicul de familie, să vină să întocmească certificatul de deces.

Polițistul a lăsat femeia în frig, medicul de familie n-a mai ajuns, rudele au vrut s-o așeze în sicriu

Medicul n-a mai ajuns joi, iar poliţistul a plecat, lăsând-o pe femeie în continuare în frig, până la sosirea unei rude din Alba, care a şi început pregătirile de înmormântare.

20 noiembrie. De dimineaţă, când familia și vecinii au vrut s-o aşeze pe „defunctă” în sicriu, femeia a început să se mişte şi să dea din mâini.

Şocați, oamenii au chemat un echipaj al Ambulanţei, care a preluat-o pe femeie în stare gravă de hipotermie şi a transportat-o la UPU de la Spitalul Judeţean Oradea.

Localnicii din satul cu 1.400 de suflete din estul județului Bihor, 60 de kilometri de Oradea, se roagă acum pentru „tușică”. Ei merg la biserica de lemn din Beznea construită în 1723.

Satul e atestat din secolul al XV-lea, biserica-monument istoric a fost ridicată trei secole mai târziu.

Doctorii au oferit primele vești bune.

„Pacienta e stabilă, conștientă, dar cu mască de oxigen”

Pacienta a fost internată la secţia de Terapie Intensivă. Este stabilă, conştientă, doar cu o mască de oxigen. Dacă se va simţi bine, va fi transferată pe o secţie.

Dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean:

Dr. Lucia Daina.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, Ioana Lascău, a anunţat că „s-a deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu”, în care, deocamdată, nu s-au formulat acuzaţii faţă de vreo persoană.

Potrivit reglementărilor în vigoare, în cazul în care decesul se produce la domiciliu, constatarea se face exclusiv de medicul de familie, prin verificarea semnelor vitale.

Un caz la fel de sinistru s-a petrecut săptămâna trecută în Brașov. Groparii din Predeal au fost sunați în cimitir, la Predeal, să nu mai sape mormântul unei femei de 89 de ani, declarată moartă: „A înviat”. Medicul de familie al bătrânei a văzut pacienta, dar nu i-a urmărit semnele vitale de teamă să nu fie infectată cu COVID. A emis actul constatator al decesului doar pe baza unei examinări vizuale.

Foto: Facebook Beznea Bihor

 
 

Urmărește-ne pe Google News