Safta Vasiliu este o femeie din municipiul Galaţi care va împlini o sută de ani chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. Ea a fost sărbătorită joi de autorităţi, în curtea casei sale, cu prilejul Centenarului,  în cadrul campaniei „O viaţă cât un centenar”, lansată de Ministerul Afacerilor Interne.

baba 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Femeia, care are opt copii, 16 nepoţi şi 14 strănepoţi, a povestit că nu i-a fost uşor în viaţă, mai ales după ce i-a murit soţul în urmă cu mai bine de 40 de ani.

„La o sută de ani dacă eşti sănătos este bine, dar dacă eşti bolnav mai greu. Ce să facem, ce vrea Domnul de Sus. Sunt născută în anul Unirii, de Crăciun eu împlinesc anii. Dar nici nu am ştiut că se face serbarea aceasta, e ca o serbare. A fost şi greu şi bine în tot acest timp. E soţul mort din timp, e cam greu, că trebuiau copiii să meargă la şcoală şi să muncesc”, a spus femeia. 

Chiar dacă a fost casnică, tot timpul a lucrat pe unde a putut, inclusiv la muncile câmpului, iar acum, deși are vederea slăbită, încă mai tricotează.

Cazul Caracal. Procesul ultimilor rămaşi din lotul poliţiştilor şi magistraţilor acuzaţi că nu au salvat-o pe Alexandra din mâinile lui Gheorghe Dincă
Recomandări
Cazul Caracal. Procesul ultimilor rămaşi din lotul poliţiştilor şi magistraţilor acuzaţi că nu au salvat-o pe Alexandra din mâinile lui Gheorghe Dincă


::placeholdeR–>

De altfel, una dintre fiicele femeii, Niculina Trofin, are numai cuvinte de laudă la adresa mamei, despre care a povestit că în urmă cu câţiva ani când aceasta şi-a dat seama că nu mai poate munci a început să plângă.

„Am fost cu ziua, cu prăşitul, cu săpatul la oameni care aveau nevoie, până iei o pensionară trebuie să munceşti, dar mă bucur că au ascultat şi au fost cuminţi şi au învăţat. Încă mai lucrez, tricotez”, a afirmat Safta Vasiliu. 

Secretul longevității: „munca și iar munca”, voința și dorința de viață

De altfel, ea a adăugat că secretul longevităţii mamei sale este tocmai munca.

„Şi-a dorit mulţi copii, ea este o femeie foarte energică pentru că a muncit până acum doi-trei ani şi când nu a mai putut chiar a început să plângă: eu ce fac, stau? Pentru că nu pot să stau şi atunci a început să împletească, nu vede, dar numără ochii, dacă îi pierde, ne strigă. Ea a fost casnică, şi-a crescut copiii, pe urmă nepoţii, mai ales vara câte cinci-şase nepoţi odată. Nu e uşor să alergi după ei, să aibă grijă, să le gătească. Dar nu spunea niciodată să nu-i aducem ca să ne vedem de serviciu sau de şcoală”, a afirmat fiica.  

În cadrul momentului festiv, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, i-a înmânat femeii drapelul, insigna și scrisoarea oficială a ministrului Afacerilor Interne, dar şi un tort şi un buchet de flori.