Atunci, ea a fost pentru prima oară spitalizată la National Institutes of Health (NIH) din Maryland, SUA. În lunile care au urmat, au sâcâit-o o tuse persistentă și dificultăți de respirație. Când și când, femeia a continuat să aibă nevoie de oxigen suplimentar la domiciliu.
Uneori se simțea mai bine, alteori se simțea mai rău. Testele PCR ieșeau pozitive, dar medicii au crezut că sunt fals pozitive, așa cum s-a mai întâmplat în cazul altor persoane. De altfel, nivelurile de virus din corpul său erau destul de mici, abia detectabile.
Însă în martie anul acesta, încărcătura virală a crescut din nou. Medicii s-au întrebat dacă pacienta a fost reinfectată sau dacă nu și-a revenit niciodată după prima infecție.
Virusologul Elodie Ghedin, care conduce laboratorul de la National Institutes of Health, și biologul specializat în informatică Allison Roder au comparat mostre ale virusului care infectase pacienta în urmă cu 11 luni cu altele prelevate recent. Specialiștii au ajuns la concluzia că este vorba de același virus ca în infecția inițială, și nu de o nouă infecție.
Sistemul imunitar slăbit al pacientei poate fi de vină pentru o infecție atât de lungă, potrivit cercetătorilor. Cu trei ani mai devreme, femeia făcuse un tratament agresiv împotriva cancerului. În urma acestui tratament, a rămas cu un nivel scăzut de celule B, celule ale sistemului imunitar care produc anticorpi și care ajută sistemul imunitar să funcționeze normal.
Povestea are un final fericit pentru că femeia s-a vindecat de COVID, după 335 de zile de boală, în luna aprilie a acestui an.
Deși această pacientă rămâne un caz izolat, ea nu este prima femeie care a fost infectată foarte mult timp. Anul trecut, o femeie din SUA în vârstă de 71 de ani a fost pozitivă la Covid-19 timp de 105 zile, potrivit revistei științifice Cell. Această perioadă excepțională de contagiozitate a fost explicată tot prin faptul că septuagenara era imunocompromisă, suferind de hipogammaglobulinemie dobândită, anemie și leucocitoză cronică.
Aceste numere fără precedent de zile în care cele două femei au fost bolnave de COVID sunt foarte departe de media, calculată ca fiind de opt zile în care virusul ar rămâne în organism. Unele persoane rămân pozitive la Covid-19 până la 20 de zile, în medie, după primele simptome, uneori chiar până la 37, potrivit unui studiu publicat în 22 mai în revista științifică Clinical Infectious Disease.
FOTO: EPA