O femeie din Michigan, SUA, a murit în toamna anului trecut, la două luni după o operație de transplant pulmonar făcută la Spitalul Universitar din Ann Arbor. Înainte de intervenție ieșise negativă la testarea COVID. După, când starea i s-a degradat și a fost testată din nou, a ieșit pozitivă.
Plămânii fuseseră recoltați de la o femeie care a suferit leziuni cerebrale severe într-un accident de mașină.
Donatoarea a fost testată negativ pentru COVID, în urma probelor colectate din nas și gât, însă s-a dovedit a fi un rezultat fals negativ.
La trei zile după operație, pacienta care a primit plămânii a făcut febră, i-a scăzut tensiunea și a început să aibă probleme de respirație. Analizele au arătat o infecție a plămânilor, iar când medicii au retestat-o pentru COVID-19, rezultatul a ieșit pozitiv.
În acel moment, medicii au decis să testeze și o mostră de lichid pulmonar prelevată din organele donate, înaintea transplantului. Rezultatele au confirmat că donatoarea era infectată cu noul coronavirus.
Un chirurg din echipa care a făcut transplantul și care a atins plămânii donatorului infectat cu COVID s-a îmbolnăvit la rândul lui, dar s-a vindecat.
Starea pacientei transplantate s-a degradat galopant, organele cedându-i pe rând. Medicii i-au administrat toate tratamentele existente, în încercarea de a o salva – remdesivir, plasmă convalescentă -, însă la 61 de zile de la operație s-a stins la Terapie Intensivă, unde se afla intubată și conectată la ECMO, un aparat care preia rolul plămânilor și oxigenează sângele, apoi îl pompează înapoi în sistemul circulator.
Experți de la Universitatea din Michigan spun că ar putea fi primul caz în care noul coronavirus a fost transmis printr-un transplant de organe.
În niciun caz nu am fi folosit plămânii, dacă am fi avut un rezultat pozitiv al testului pentru COVID. Toate testele pe care le putem face pentru depistarea bolii le-am făcut.
Dr. Daniel Kaul, Universitatea din Michigan: