Elefantul, un mascul pe nume Boonchuay, părea să caute ceva de mâncare. El scotocea cu trompa prin sertare, împrăștiind vasele pe podea. A mestecat o pungă din plastic, iar Ratchadawan, neștiind ce să facă, a filmat toată scena cu telefonul.
Nu este pentru prima dată când Boonchuay, care locuiește în parcul național Kaeng Krachan din Thailanda, vizitează satul Chalermkiatpattana, notează sursa citată.
„Elefanții vin în vizită destul de des, mai ales în zi de târg, deoarece simt mirosul de mâncare”, spune Itthipon Thaimonkol, administratorul parcului.
Presa thailandeză a relatat că același elefant a mai fost în bucătăria lui Ratchadawan, producând daune de 50.000 de bahți (1.330 euro).
Elefanții intră frecvent în culturile fermierilor
Dr. Joshua Plotnik, profesor asistent de psihologie la Hunter College, din cadrul Universității din New York, care studiază populația de elefanți din vestul Thailandei, a declarat că este obișnuit ca elefanții din parcurile naționale să facă raiduri prin plantațiile de trestie de zahăr sau porumb din apropiere.
„În satele în care lucrez în Thailanda, elefanții intră seara în culturile fermierilor. Aceasta este o problemă atât pentru fermieri, cât și pentru elefanți”, a spus el. Majoritatea sătenilor se comportă bine cu elefanții. „Sunt frustrați că se întâmplă acest lucru și doresc să găsească soluții pentru a-i opri, însă nu dau vina pe elefanți”, a mai spus el.
Voluntarii din comunitatea locală și un ofițer al parcului național lucrează împreună pentru a monitoriza elefanții. Ei folosesc zgomote puternice și alte metode de descurajare în încercarea de a-i împinge înapoi spre pădure.
Recent, o turmă de elefanți din China a călătorit 15 luni în afara habitatului lor natural, distrugând câmpuri întregi de porumb în calea lor. Autoritățile au trimis sute de oameni pe urmele lor și au desfășurat drone ca să-i monitorizeze, întrebându-se ce i-a determinat să-și părăsească habitatul.
„Aceste incidente sunt în creștere în Asia și probabil din cauza scăderii resurselor de hrană disponibile, dar și a intervenției omului în habitatul lor”, a spus Plotnik. El a adăugat că metode precum barierele fizice ar avea doar un impact pe termen scurt.
„Dacă nu satisfaceți nevoia de hrană, apă și alte resurse ale elefanților în habitatul lor natural (sau vă asigurați că le au în altă parte), vor găsi căi să ajungă în sate sau pe câmpurile cultivate pentru a găsi aceste resurse”, a mai spus el.