Eugenia Ignat a înființat prima plantație de goji din județul Vaslui, pornind de la ideea lansată de o cunosțintă din Târgu Mureș, care strânge plante diverse și fructe de pădure. Anul trecut, ajutată fiind de fiica sa, plecată în SUA, a făcut o primă încercare, scrie vremeanoua.ro.
“Fata mea a găsit cu mare greutate semințe de goji, în America, plătind câteva mii de dolari pentru cantități mici de semințe. Le-a cumpărat în iunie 2014 și au ajuns la mine abia în februarie 2015, pentru că a fost nevoie de o sumedenie de certificate sanitar-veterinare de la autoritățile americane. Se găsesc foarte, foarte greu în America, dar sunt și foarte bune calitativ”, a explicat, pentru sursa citată, Eugenia Ignat.
După succesul din 2015, când a pus câteva zeci de plante în curtea casei, iar în toamnă a cules roadele, anul acesta s-a decis să planteze un hectar de goji, în apropierea Vasluiului, sperând la câștiguri de mii de euro.
“Se curăță exact ca via, deci nu cere cunoștinte speciale. Din al doilea an de producție se strâng de pe o plantă cam 700 de grame de fructe de goji, iar din al treilea an producția ajunge și la 3-4 kg/plantă, deci este o plantă extrem de roditoare”, spune vasluianca.
Femeia a cumpărat un hectar de teren în apropierea orașului, unde a plantat 3.500 de plante de goji, care îi vor aduce o primă producție consistentă peste doi ani.
“Îmi place ceea ce fac, este o muncă frumoasă, iar rezultatele sunt pe măsură. Vreau să schimb mentalitatea de la Vaslui, care ne arată că aici se poate cultiva doar porumb și floarea-soarelui. Se poate face și altceva! Este nevoie doar de pasiune”, spune Eugenia Ignat.
Cum producția este de aproximativ 4.500 de kilograme de fructe uscate la hectar, după 4 ani de când plantezi, iar un kilogram se vinde cu aproximativ 100 de lei, se pot obține, în 5 ani câteva sute de mii de euro, mai notează sursa citată.
Sursa foto: vremeanoua.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro