Andreea era o fetiță cu multiple probleme medicale, care de-a lungul vieții a stat mai mult prin spitale. Pe 10 decembrie s-a simțit mai rău decât de obicei, iar asistentele medicale din cadrul centrului bârlădean în care era instituționalizată au mers cu ea la secția Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.
Reprezentanţii Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRUANE) Bârlad susţin că medicii i-au făcut copilei un calmant şi apoi au trimis-o în centrul rezidenţial pe motiv că nu trecuseră 24 de ore de la ultima externare. Cu numeroase afecţiuni medicale, respectiv tetrapareză spastică, sindrom epileptic, convulsii, marasm nutriţional şi deficienţă mentală, fetiţa fusese internată anterior, timp de o săptămână, în aceeaşi unitate spitalicească, cadrele medicale luând decizia de a o externa după ameliorarea stării de sănătate.
„Deseori ni se invocă această procedură. Ne-am obișnuit cu ea și nici nu mai cerem explicații. Medicii invocă mereu sistemul. Eu cred că, mai degrabă, este vorba despre frica de responsabilitate. Cum poate un copil cu un diagnostic atât de grav să nu fie urgență? Era mai corect dacă ni s-ar fi spus că nu o poate interna pentru că e în fază terminală”, a declarat psihologul Ionel Brătianu, șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat Bârlad.
Pe de altă parte, medicii spitalului susțin că de foarte multe ori unitatea medicală este confundată cu o unitate de îngrijiri pentru pacienții instituționalizați.
Conducerea Spitalului Bârlad susţine că, în situaţii de urgenţă, atunci când starea pacienţilor este gravă, nu se justifică refuzul internării prin invocarea acelei proceduri, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei anchete interne.
Citește și: Caz incredibil într-un spital din România. Bătrână lăsată să aștepte 20 de ore înainte de internare
”Medicii nu sunt îngrădiţi de conducerea spitalului, de sistem sau orice proceduri să refuze să interneze cazurile grave, chiar dacă nu au trecut acele 24 de ore de la ultima externare. Nu ştiu ce considerente au avut de au refuzat internarea. O să facem anchetă internă, o să le luăm declaraţii medicilor să vedem cum justifică situaţia. Într-adevăr, sunt probleme cu decontarea la Casa de Asigurări de Sănătate a cheltuielilor de pe fişele medicale de internare în cazul în care nu se respectă acea procedură, dar, când este vorba de salvat viaţa unui om, nu trebuie să ne mai gândim la protocoale”, a precizat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.
Andreea s-a stins în pragul Sărbătorilor de Crăciun și va fi înmormântată în Ajun. Destinul său a fost mereu sumbru. Mama a părăsit-o, tatăl a murit într-un accident, iar în luna august a murit și bunica la care stătea. De atunci, a fost internată la „Casa cu grădină”, unde a și murit după ce i-a fost refuzată internarea din cauza unui protocol sau a unei proceduri. Este încă o dovadă a faptului că pacienții români sunt doar niște cifre care sunt introduse în calculator, că totul este doar contabilitate și statistică și că viața nu mai contează.