• Peste 200.000 de români tranzacționează monede virtuale.
  • Bitcoin România, însemnul apărut pe o casă de epocă din Piața Romană, este, de fapt, sigla BTR Exchange SRL, o companie prin care românii pot investi în criptomonede.
  • Cum nu există o companie globală cu numele Bitcoin, BTR Exchange SRL a înregistrat din 2014 numele de Bitcoin România.

Mai multe insigne și logo-uri cu “Bitcoin Romania” sunt vizibile în centrul Capitalei, pe o clădire din Piața Romană, o vilă de epocă plasată chiar lângă clădirea Academiei de Studii Economice. Clădirea a costat două milioane de euro, a declarat, pentru Libertatea, George Rotariu, directorul executiv al companiei BTR Exchange SRL, care stă în spatele numelui ce apare pe clădirea din Piața Romană.

Mai bine de 200.000 de români fac tranzacții cu criptomonede, dintre care 150.000 folosesc platforma online a Bitcoin România, în vreme ce alți 50.000 utilizează bancomatele companiei.

“Noi avem peste 150.000 de utilizatori acum înregistrați pe platforma noastră online, plus că sunt mulți utilizatori care folosesc ATM-urile, aceasta este o bază de date separată, deci probabil în jurul a 200.000 de oameni, pe acolo se învârt acum doar clienții noștri”, a afirmat George Rotariu.

Pe lângă tranzacțiile efectuate prin intermediul platformelor Bitcoin România, alți români folosesc burse din străinătate pentru a face tranzacții, precum Binance (China), Coinbase (SUA) sau Bitstamp (Luxemburg).

Bancomate speciale

În anumite zile, nivelul tranzacțiilor ajunge la sute de mii de euro, mai spune Rotariu. Compania are doar patru bancomate în București, unul în zona Unirii, acesta fiind, potrivit lui Rotariu, cel mai vechi din Europa continentală și al patrulea din lume.

Dar grosul tranzacțiilor la bancomate se poate face la cele peste 3.000 de bancomate ale altor firme, prin care se pot cumpăra criptomonede, în urma parteneriatelor semnate de companie.

Rotariu ne-a arătat cum se folosește ATM-ul pentru cumpărarea de Bitcoin.

Limita maximă este de 5.000 de lei pentru tranzacțiile prin bancomate, dar prin intermediul platformei online nu există nici una.

Crypto Cafe, locul unde poți plăti în bani virtuali

În clădirea Bitcoin România va fi amenajată o cafenea în cadrul căreia clienții vor putea plăti cu monede virtuale. Crypto Cafe ar urma să fie deschisă până în vară.

Tot în cadrul clădirii va exista și o academie pentru pasionații de tehnologia blockchain, cea care stă la baza tuturor monedelor digitale.

VIDEO | O firmă care poartă numele Bitcoin și-a cumpărat o vilă de două milioane de euro în centrul Bucureștiului

Așa va arăta CryptoCafe, viitorul local unde românii vor putea plăti prin monede digitale

Cum funcționează monedele virtuale

Bitcoin este cea mai cunoscută și folosită monedă digitală. Aceasta a fost creată în 2008 de Satoshi Nakamoto, a cărui identitate nu a fost stabilită niciodată cu precizie.

Acesta a creat moneda astfel încât să nu poată fi controlată de către guverne sau băncile naționale din lume, scopul fiind de protecție a oamenilor în fața inflației.

Valoarea Bitcoin a crescut spectaculos pe platformele de tranzacționare, acesta ajungând la aproape 20.000 de dolari pe unitate în decembrie 2017. De atunci, valoarea sa a tot scăzut, iar acum un Bitcoin se tranzacționează la 3.781 de dolari pe unitate.

A apărut și RONcoin

Alte monede virtuale folosite la nivel mondial sunt Ethereum, Ripple, Litecoin și Tether.

În România, a apărut la finele anului trecut RONCoin, o monedă virtuală cu o valoare fixă de un leu.

Google News Urmărește-ne pe Google News