Jurnaliștii de la Reporteris.ro scriu că, în ultimii trei ani, 99,9% dintre cele peste 1.100 de contracte ale firmei TH. WOOD SIL. CON. SRL care apar în portalul destinat achizițiilor publice au fost încheiate, fără licitație, cu o singură instituție: Spitalul Clinic de Neurochicurgie „N. Oblu”. Tranzacțiile s-au desfășurat prin intermediul unui Serviciu de Achiziții, înființat de conducerea spitalului.

Societatea condusă de Adrian Paul Irod livrează către a unitatea medicală condusă de Lucian Eva diferite produse precum paturi, șuruburi, capace de WC, țeavă de cupru, țeavă PPR, întrerupătoare, broaște de uși și altele.

Schema este simplă: Spitalul dă comandă pentru un produs firmei respective, care îl cumpără dintr-un magazin de bricolaj sau de pe un site de comerț online, la care apare un adaos, în medie de 30%, dar au fost cazul și de 50%.

De exemplu, o pompă de recirculație costă pe un site de comerț online 976 de lei, dar este vândută de Adrian Irod la spitalul condus de Lucian Eva cu peste 1.500 de lei, potrivit sursei citate.

Directorul Spitalului Clinic de Neurochirurgie „N. Oblu”, Lucian Eva, a confirmat că spitalul are un departament de achiziții, care se ocupă de contracte, dar susține că nu știe nimic despre firma lui Irod, că nu știe să existe cineva care să aibă atâtea contracte.

„Nu știu de unde știți că sunt produse identice pe care spitalul le cumpără mai scump, vreți să denigrați spitalul. Aici se fac operații complicate, este un spital mare. Faceți plângere la DNA dacă aveți suspiciuni că este ceva ilegal”, s-a apărat Lucian Eva.

Directorul Spitalului Clinic de Neurochirurgie N. Oblu, Lucian Eva (FOTO: reporteris.ro)

„Livrez marfă de calitate, nu de bazar, și asta caută unitatea medicală de acolo. Dar sunt și alți furnizori, nu doar eu. Și nu contează adaosurile sau numărul de livrări, pot face și 1.000”, a fost explicația acționarului și administratorul TH. WOOD SIL. CON SRL, Adrian Irod.

Lista completă a contractelor firmei TH. WOOD SIL. CON SRL din bani publici (achiziții directe):

  • 2010 – 1 contract la Spitalul ”Sf. Maria”;
  • 2011 – 0;
  • 2012 – 3 contracte la Neuro;
  • 2013 – 5 contracte la Neuro;
  • 2014 – 4 contracte de la Neuro;
  • 2015 – 3 contracte la Spitalul ”Elena Doamna”, unul la Spitalul Poiana Mare, unul la Centrul Național de Recuperare;
  • 2016 – 139 contracte la Neuro (primul în luna iulie), 2 la Serviciul de Ambulanță Vrancea;
  • 2017 – 360 contracte la Neuro, 1 la Institutul Socola, 1 la Ambulanța Vrancea, 1 la Spitalul Pediatrie Pitești;
  • 2018 – 416 contracte, toate la Neuro;
  • 2019 – 106, toate la Neuro.

În 2017, firma a avut contracte de 118.265 lei de la acest spital, conform www.hartabanilorpublici.ro. Pe Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri raportată în același an este 593.119 lei. Asta înseamnă că acum doi ani 20% din cifra de afaceri venea de la Neuro. În 2018, circa 50% din cifra de afaceri a firmei (aproape 300.000 de lei) a depins de acest spital.

Și alte spitale din Iași au furnizori pe achizițiile directe, dar în acele cazuri există o diferență, scrie sursa citată. Pe primele locuri în topul achizițiilor publice inventariate de Harta Banilor Publici sunt firme care livrează în principal medicamente, consumabile de laborator, echipamente medicale. La nici unul dintre celelalte spitale din Iași nu se află pe prima poziție o firmă care livrează șuruburi și capace de WC.

Reporteris.ro precizează că soția patronului, Alina Irod, este referent la Serviciul Achiziții Publice de la Spitalul de Copii ”Sf. Maria”.

Alina și Adrian Irod (FOTO: reporteris.ro)

Citește ancheta integrală, pe Reporteris.ro!

FOTO principal – icc.ro


Citește și… Gândaci la Spitalul Județean din Deva. Imaginile surprinse de mama unui copil internat în secția de Pediatrie

Control inopinat al ministrului Sănătății la Spitalul din Ploieşti. Ce a găsit Sorina Pintea în unitatea medicală

Gândaci la Spitalul Județean din Deva. Imaginile surprinse de mama unui copil internat în secția de Pediatrie


 

Urmărește-ne pe Google News