Reclamaţiile împotriva funcţionarei au fost făcute de conducerea băncii în toamna anului 2013, ca urmare a unor sesizări formulate de doi clienţi ai agenţiei care au descoperit că din conturi le lipsesc sume foarte mari de bani. Prima a fost o orădeancă plecată la muncă în străinătate în octombrie 2013, care s-a trezit cu o „gaură” în cont de 72.600 euro. Demarate iniţial de procurorii Parchetului Oradea, continuate din 2014 de colegii lor de la Parchetul Bihor şi finalizate de cei de la DIICOT Oradea, cercetările au scos la iveală că afacerile penale ale Marinei Ignătescu au început în 2009, când aceasta a început să „ciupească” din conturile unei alte familii de orădeni – formate din soţ, soţie, fiu şi noră – care aveau depuşi la BRD 400.000 lei, scrie ebihoreanul.ro.
„În perioada 23 iunie 2009 – 30 aprilie 2012, inculpata a întocmit în fals un număr de 28 de acte bancare cu ajutorul cărora a reuşit delapidarea unei sume totale de 362.390 lei, o parte din sumă fiind ridicată în numerar de la ghişeu, iar restul de la diverse ATM-uri din Oradea”, se arată în rechizitoriu.
Ulterior, când oamenii au cerut ca banii să le fie transferaţi la o altă bancă, unde puteau beneficia de dobânzi mai atractive, femeia a intrat în panică şi a încercat să acopere „gaura” cu bani din conturile altor doi clienţi. Noile furturi le-a comis în perioada martie 2012 – iulie 2013, dar nu numai ca să returneze banii luaţi iniţial, ci delapidând pentru sine încă 288.340 lei, pe care i-a cheltuit în interes personal.
Ca să nu fie descoperită, de fiecare dată când lua din conturile acestor ultimi doi clienţi, sumele le depunea într-un cont deschis pe numele surorii sale, de unde îi scotea ulterior, folosind diferite ATM-uri din oraş.
În timpul anchetei declanşate pe numele Marinei Ignătescu, BRD şi-a despăgubit clienţii prejudiciaţi de către aceasta, plătindu-le inclusiv dobânzile aferente sumelor sustrase, concomitent constituindu-se parte civilă în dosarul acesteia pentru a recupera paguba ce depăşeşte 750.000 lei (422.001 lei plus 74.554 euro).
Procesul, care a început în luna octombrie a anului trecut, se judecă la Tribunalul Bihor, unde fosta funcţionară încearcă să convingă instanţa să-i dea o pedeapsă cât mai blândă.