La cinci ani după ce ce s-a pus lacătul pe Spitalul Caritas din București, imobil revendicat de către Fundația Caritatea, după 120 de ani de funcționare acesta s-a transformat într-o ghenă de gunoi pentru boschetarii care își fac veacul prin zonă. În 2011, atât medicii unității, cât și pacienții care se aflau internați aici, au fost distribuiți cu greu către alte spitale din Capitală. Acest ONG care a câștigat clădirea nu s-a mai îngrijit de bunăstarea ei, ajungând o ruină, dar mai ales un focar de infecție pentru cei care trăiesc în zonă.
Rețeta acestei fundații se repetă în mai multe locuri din țară. De exemplu, în Timișoara, vizavi de primărie, stă în paragină de ani de zile o clădire în care a funcționat cândva un Liceu de Arte Plastice. Clădirea a fost revendicată și apoi lăsată în paragină tot de către acest ONG cu sediul în București. Asta după ce se anunțase că în acel loc se va ridica un hotel de zile mari, cu spa inclus.
De fapt, Fundația Caritatea a formulat până acum aproape 2.000 de cereri de retrocedare a unor bunuri imobiliare deținute în trecut de comunități evreiești, care au fost confiscate sau naționalizate.
În situația celor două imobile cărora li s-a pus cruce sunt multe altele, iar problema este foarte dureroasă pentru că majoritatea clădirilor sunt sedii de spital. Cum este cazul Spitalului de TBC din Botoșani, Spitalul de TBC din Satu Mare, Secția de Ginecologie din Timișoara sau Maternitatea Fălticeni – care plătea chirie Fundației Caritatea, însă contractul i-a expirat chiar la sfarșitul lunii martie, iar autoritățile se gândesc deja s-o mute într-o școală.
Conturile bancare duduie
Inclusiv maternitatea ”Elena Doamna”, din Iași, urmează să fie mutată, după ce Fundația Caritatea a revendicat-o. Miza este de 3, 4 milioane de euro, iar Consiliul Județean trebuie să găsească urgent o soluție pentru a muta unitatea.
Un colegiu din Ploiesti a fost retrocedat de asemenea aceluiași proprietar, după ani buni în care autoritățile au plătit chirie de 6.000 de euro pe lună. În lipsa unei alternative de transfer a elevilor, autoritățile locale nu au avut încotro și au fost nevoiți să cumpere clădirea. Mai exact, primaria a negociat la sfarsitul anului trecut cumpărarea clădirii cu jumătate de milion de euro de la Fundația Caritatea.
Activitatea acestui ONG care se află în custodia Federației Comunității Evreiești este una foarte prosperă, iar președintele lui, Samuel Izsak, a confirmat asta pentru o revistă dedicată comunității evreiești: ”Avem un patrimoniu şi conturi bancare consistente”. Cât înseamnă consistent? De exemplu, federația menționează într-un raport de activitate că numai într-un an donațiile venite din partea Fundației Caritatea au fost de 4,5 milioane de dolari.
Președintele Federației Comunității Evreiești și membru al Consiliului Director al Fundației Caritatea este deputatul Aurel Vainer. Cum ar spune colegul lui, Samuel Izsak, inclusiv el are ”conturi bancare consistente” în raport cu veniturile declarate. Astfel, dacă media lunară de câștig a deputatului este de 7.000 de lei, el are în conturi peste 300.000 de euro, iar alți 150.000 a acordat inclusiv cu împrumut. Revenind la activitatea acestui ONG, aflăm că sunt îndeosebi preocupați inclusiv de îngrijirea cimitirelor evreiești din banii care le revin din retrocedări. În realitate lucrurile stau altfel. De exemplu, în 2013, la inițiativa președintelui federației ar fi fost începută o vastă acțiune de reabilitare a cimitirelor evreiești din București, cum este cimitirul Giurgiului, prin lucrări de toaletare a vegetației, reabilitare a clădirilor pentru care s-au alocat 228.000 de lei. În realitate, multe dintre cavouri arată ca după bombardament, așa cum se înfățișează și multe dintre spitalele revendicate de ONG.
Reprezentanții fundației Caritatea nu au putut fi contactați pentru a explica situațiile redate.
Cum au revendicat clădirile
Fundația Caritatea a fost înființată prin Decizia civilă 60/A/1998 a Curții de Apel București, fiind înregistrată în Registrul Special a Tribunalului București. Scopul fundației îl constituie dobândirea în proprietate precum și revendicarea și deținerea, protejarea, administrarea și valorificarea bunurilor imobiliare evreiești care vor fi restituite de către autoritățile publice competente române Federației Comunităților Evreiești din România (…) Mai mult, prin Hotărârea Guvernului nr. 999 din 27 august 2008 s-a recunoscut Statutul Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic. Astfel, în statutul Cultului Mozaic este reglementată și problematica restituirii proprietăților preluate în mod abuziv de statutul român în perioada 1945-1989”.