Cuprins:
Transportul de droguri, camuflat în butoaie în care se aflau fructe exotice congelate, a fost interceptat de autoritățile române, iar administratorul firmei din Aiud, Oliviu Oltean, și un complice din Blaj, Vasile Florin Sabău Ungurean, au fost arestați preventiv la Constanța.
Într-un mic depozit din Aiud, închiriat de firma lui Oltean, procurorii DIICOT și polițiștii BCCO au descoperit cocaină care valorează peste 10 milioane de euro. De asemenea, în vama Nădlac a fost oprit un transport cu butoaie cu 15 tone de fructe congelate, în care a fost descoperită cocaină, evaluată la cel puțin 100 de milioane de euro.
Operațiunea „Exotic”: traficanții, urmăriți cu drone
Anchetatorii au urmărit cu drone o parte din activitățile traficanților. Astfel, la Aiud, marfa a fost împărțită, în incinta unui depozit de materiale de construcții de la marginea orașului. 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost transbordate într-un autocamion frigorific cu destinația Olanda, cantitatea netă a unui butoi fiind de aproximativ 200 de kilograme. Patru butoaie au fost oprite în depozitul din Aiud. În imaginile filmate de la înălțime, în 18 septembrie 2024, apar și cei doi traficanți, de 33 și 36 de ani, care supervizează transbordarea butoaielor în care se afla cocaina. Operațiunea a fost denumită „Exotic” și a implicat resurse materiale și umane importante din partea autorităților române.
„Ulterior capturării drogurilor s-a intervenit pentru prinderea inculpaților și pentru punerea în executare a mai multor mandate de percheziție domiciliară, inclusiv în municipiul Aiud, unde aceștia au amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88 de cutii ce conțineau aproximativ 880 de kilograme de fructe congelate”, a transmis DIICOT.
Delapidare la „păcănele”
Oliviu Oltean a înființat firma Master&Commander SRL în 2018, cu sediul în garsoniera din Aiud unde locuiește mama sa, având ca obiect de activitate „baruri și alte activități de distribuire a băuturilor”. Societatea a avut activitate doar în 2019, bilanțul contabil depus la ANAF arătând o cifră de afaceri de 52.000 de lei și un profit de circa 36.000 de lei, cu un singur angajat.
În 2021, acesta a lucrat la o sală de jocuri de noroc. Nu a rezistat mult nici aici pentru că a produs o delapidare de câteva mii de lei. Dosarul penal rezultat este pe rolul Judecătoriei Aiud. „La data de 16.12.2021, inculpatul Oltean Oliviu a primit în gestiune la începerea programului de muncă suma de 26.334 de lei, potrivit dispoziției de plată întocmită la aceeași dată și semnată. În continuare, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul și-a însușit din suma primită în gestiune suma de 4.000 de lei, pe care a folosit-o ulterior în interes personal, respectiv la jocuri de noroc”, se precizează în rechizitoriul procurorilor. Bărbatul a pierdut suma la păcănele, iar până la trimiterea în judecată a achitat firmei pe care a păgubit-o suma de 2.000 de lei. Instanța a stabilit termen de pronunțare în 21 octombrie 2024, Oltean riscând minimum 2 ani de închisoare. Tânărul de 33 de ani a fost în trecut și fotbalist la echipe din municipiul Aiud.
În iulie 2023, Oliviu Oltean a deschis o pagină pe Facebook sub denumirea Master&Commander, prin care promova vânzarea de fructe exotice. „Un produs al nostru sunt fructele congelate, acestea pot fi independente și în mix de fructe, întregi sau tocate. Ar fi o plăcere pentru noi să facem parte din lanțul dumneavoastră de aprovizionare”, se susținea în mesajul de promovare, singurul postat pe pagina menționată. Sub acest paravan a avut loc importul fructelor congelate din Ecuador, interceptat de către structurile statului român.
Proxenetism pe ruta România – Germania
Al doilea inculpat român, Vasile Florin Sabău Ungurean, este o cunoștință mai veche a procurorilor DIICOT. În 19 iunie 2017 a fost trimis în judecată, de către DIICOT Alba Iulia, pentru două fapte de proxenetism, alături de alți 14 inculpați care ar fi format o grupare infracțională ce ar fi acționat în perioada 2009 – 2013. Membrii grupării sunt acuzați că racolau mai multe tinere pe care le transportau în Germania, unde practicau prostituția. Veniturile totale ale grupării au fost estimate la circa două milioane de euro, o parte din bani fiind „spălați” în România, prin intermediul unor proiecte imobiliare. Dosarul este doar la instanța de fond, Tribunalul Alba, unde se judecă de 6 ani. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, o parte dintre infracțiuni se vor prescrie. Alți membri ai grupării sunt acuzați și de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat și spălarea banilor.
În dosarul privind traficul de droguri s-a descoperit că marfa a plecat din orașul Guayaquil, Ecuador, prin canalul Panama, până în Europa. Transportul ar fi fost plimbat timp de o lună prin mai multe porturi din Europa, ultima oprire fiind în Egipt. În portul Constanța Sud Agigea a ajuns în jurul datei de 15 septembrie 2024. Anchetatorii încearcă acum să identifice, în colaborare cu autoritățile judiciare din Ecuador și Olanda, care sunt capii rețelei, românii fiind considerați doar intermediari.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Surse foto: Facebook, capturii video DIICOT și Google Maps
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
XhX13 • 10.10.2024, 13:48
Și acuma de la domnu generalu,o fanfară pentru soldățeii!Sa aibă spor post-mortem!