Urșii panda, numiți Lumi și Pyry, au fost aduși în ianuarie 2018, în Finlanda. Acest lucru s-a întâmplat la câteva luni după ce președintele chinez Xi Jinping a vizitat țara nordică, semnând un acord comun cu privire la protejarea animalelor. Acordul finlandez era pe o perioadă de 15 ani, însă urșii panda vor intra într-o carantină de o lună, înainte de a fi trimiși în China, relatează cotidianul The Guardian.

Grădina zoologică a investit peste opt milioane de euro în facilitatea unde trăiesc animalele. A avut costuri anuale de 1,5 milioane de euro pentru întreținerea acestora, inclusiv o taxă de conservare plătită Chinei, a spus Risto Sivonen, președintele grădinii zoologice Ahtari, agenției de știri Reuters.  

De la momentul fondării sale, în 1949, Republica Populară Chineză a trimis urși panda către grădini zoologice din străinătate, cu scopul de a întări legăturile comerciale, dar și de a-și îmbunătăți imaginea internațională. 

Grădina zoologică a avut speranța ca urșii panda să îi atragă pe vizitatori în locația situată în centrul Finlandei, însă anul trecut a declarat că a adunat datorii din ce în ce mai mari din cauza restricțiilor de călătorie care au fost impuse de pandemie.  

Inflația în creștere a sporit costurile, iar guvernul Finlandei a respins în anul 2023 cererile de finanțare de stat.  

Negocierile pentru returnarea animalelor au durat trei ani, a spus Sivonen. 

„Acum am ajuns într-un punct în care chinezii spun că se poate face”, a adăugat Sivonen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului finlandez de Externe, returnarea urșilor panda a fost decizia de afaceri a grădinii zoologice care nu a implicat guvernul finlandez. De asemenea, nu ar trebui să afecteze relațiile dintre cele două țări.

Urmărește-ne pe Google News