Gruparea acționează în mai multe zone din Marea Britanie, este bine organizată, are tehnici sofisticate pe care le folosește și se coordonează perfect, menționează autoritățile britanice. Ierarhia este foarte clară, fiind o structură de tip mafiot, iar cei care operează își primesc banii la zi.
„Banda șampaniei” provine din România și este responsabilă pentru cel puțin 60 furturi în Marea Britanie. Acoperă o zonă largă, de la Gateshead până la Bournemouth, susține BBC. Gruparea a intrat în atenția NBCS la începutul anului 2023, dar până acum nu au fost identificați liderii rețelei.
Cum operează „banda șampaniei” în Marea Britanie
Hoții acționează de obicei în grupuri de trei persoane. Folosesc o cască Bluetooth pentru ca să comunice și să se alerteze în caz că sunt urmăriți de personalul de securitate.
Cum au intrat în magazin, hoții se amestecă printre ceilalți clienți. Se comportă normal, având coșuri sau cărucioare de cumpărături. După ce au sustras sticlele de șampanie, unul dintre membri declanșează intenționat alarma de securitate. În timp ce atenția angajaților a fost redirecționată, cel sau cei care au furat șampaniile ies afară cu bunurile.
Sarah Bird de la National Business Crime Solution (NBCS) susține că gruparea infracțională este extrem de bine organizată, de aceea este și eficientă. „Este ca o operațiune de tip mafie, condusă ca o afacere,” spune Bird.
Banda își modifică tacticile în funcție de noile tehnologii adoptate de retaileri pentru a preveni furturile. Inițial, aceștia foloseau cărucioare de cumpărături, dar situația s-a schimbat. Pentru că tehnologia a avansat, iar cărucioarele au sistem de frânare, hoții folosesc coșuri de mână.
Ce se întâmplă cu cei prinși de oamenii de securitate
Într-un caz din Harrogate, North Yorkshire, banda a fost observată acționând în grupuri mai mari, cu până la șapte membri. Din cercetările făcute, se pare că respectiva zi a fost de instruire pentru noii recruți. NBCS susține că dacă cineva este prins, aceștia sunt considerați „disponibili” și înlocuibili. În cazul în care sunt arestați, suspecții sunt adesea eliberați pe cauțiune și se întorc în România.
Nu doar hoții se întorc în România, ci și bunurile furate. Informațiile obținute de la camerele ANPR (n.red. Automatic Number Plate Recognition) sugerează că vehiculele folosite de bandă transportă bunurile în Europa. Acestea sunt vândute în mai multe țări, inclusiv în România.
„Banda șampaniei” nu este singura grupare activă în Marea Britanie. NBCS monitorizează 63 de grupări criminale organizate, responsabile pentru furturi estimate la 2,5 milioane de lire sterline în ultimii cinci ani. 26 de grupări au originea în Regatul Unit și Irlanda, celelalte provin din țări est-europene.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
1Gin • 20.10.2024, 13:32
Îți dai seama că ăia fură șampanie scumpă ca s-o bea ei. E ca și cu operele de artă, adevărații hoți sunt bogătanii.
Demradulescu • 18.10.2024, 18:24
Eu i-aș pedepsi astfel:l-am prins cu 5 sticle îl pun să le bea în fața mea și pentru că sunt gentil îi mai dau de la mine încă 5 pe care de asemeni trebuie sa le bea,să zicem toate în 3 ore;dacă pleacă pe picioarele lui să fie sănătos,dacă îl ia Mefisto înseamnă că nu are antrenament.