Unitatea paramilitară compusă din peste 50 de membri, printre care şi câteva femei, este condusă de Andrej Sisko, care este și președintele partidului naţionalist Gibanje Zedinjena Slovenija, formațiune ce nu a reuşit să intre în parlament.
El consideră că autorităţile nu îşi fac datoria de combatere a migraţiei clandestine, prin urmare a creat gărzile Stajerska şi Krajnska.
Este o datorie a noastră a tuturor să asigurăm securitatea în propria noastră ţară. Dacă instituţiile statului, care sunt plătite pentru aceasta, nu pot sau nu vor să asigure securitatea, atunci noi putem contribui, este ceea ce facem.
Andrej Sisko
Sisko menţionează că paramilitarii săi nu interceptează migranţii, ceea ce de altfel ar fi ilegal, dar avertizează forţele de securitate despre prezenţa acestora.
Andrej Sisko a fost încarcerat pentru o perioadă anul acesta, după ce a creat garda Stejerska și a îndemnat la răsturnarea instituțiilor statului.
Poliţia slovenă a declarat că monitorizează activităţile grupării paramilitare şi că deocamdată nu a identificat activităţi ilegale ale acesteia.
Aproape 12.000 de migranți au intrat clandestin în Slovenia anul acesta
Ţările aflate pe ruta balcanică folosită de migranţii care încearcă să ajungă în statele din vestul Europei au cunoscut anul acesta o creştere a presiunii migratorii.
Conform poliţiei slovene, numărul migranţilor care au trecut clandestin graniţa dinspre Croaţia – unde în timpul valului migrator din 2015 a fost ridicat un gard de sârmă ghimpată – a crescut în primele nouă luni ale anului în curs la 11.786 de persoane, faţă de 6.911 în perioada similară a anului trecut.