Cartierul Andronache, în care trei persoane au murit în două accidente grave petrecute la final de ianuarie și februarie, nu este singura zonă din București în care oamenii cer, de cel puțin câteva luni, schimbări de la autorități. În special de la Administrația Străzilor, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

În cazul Andronache, s-au montat limitatoare doar pe strada Mențiunii, pe trotuarul unde stăteau cele două fete care au fost strivite cu mașina pe 26 februarie.

Dar limitatoarele lipsesc în continuare de pe restul străzilor, în ciuda multiplelor petiții și solicitări înaintate către Administrația Străzilor.

Între timp, instituția ce aparține de PMB răspunde târziu ori deloc. Iar problemele rămân nerezolvate.

Libertatea a strâns 21 de astfel de probleme, pe care le-a pus pe o hartă a petițiilor fără efect ale cetățenilor din București.

La cel puțin patru dintre acestea, separate de cazul străzii Ochișoru, care leagă Autostrada A3 de un parc de joacă și nu are limitatoare, ziarul deține și răspunsul afirmativ, dar care nu a fost și urmat de instalarea acestora.

CAZUL 1. Intersecția Maria Rosetti cu I.L. Caragiale / Înlocuit CEDEAZĂ TRECEREA cu STOP și montarea de limitatoare viteză

E o intersecție periculoasă aflată la doi pași de centrul Capitalei. Aici, conform locuitorilor, „de pe Caragiale se pătrunde cu viteză în strada Rosetti. E un semn de CEDEAZĂ TRECEREA care nu se prea respectă, nicidecum un STOP. Spre dreapta, pe sensul de mers dinspre Rosetti, nu prea vezi ce vine, pentru că sunt mașini parcate”.

Accident pe strada Maria Rosetti, din București

Noaptea, oamenii spun că e ceva uzual ca mașinile să vină cu viteză mare, uneori și 80km/h. Iar trecerea de pietoni din intersecție nu este bine semnalizată. 

Astfel, în ultima vreme au fost mai multe accidente, totul culminând cu unul din 20 iulie 2020, în care două mașini s-au ciocnit, au lovit și alte 4 mașini parcate, iar două victime s-au ales cu răni grave.

Petiția (foto) a fost făcută pe 31 iulie 2020 de către mai multe persoane care locuiesc pe strada Maria Rosetti, dar și de reprezentanții mai multor magazine și restaurante din zonă. S-au cerut limitatoare de viteză, dar și schimbarea marcajului „cedează trecerea” cu „stop”.

Răspunsul e unul aproape standard, asemănător cu cel primit de locuitorii de pe strada Ochișoru. Acesta a venit abia în 27 noiembrie, după patru luni. Astfel, s-a avizat atât montarea limitatoarelor, cât și schimbarea marcajelor. Nu s-a avizat semaforizarea intersecției. Totuși nu s-a întâmplat nimic până în prezent în intersecția Maria Rosetti cu I.L. Caragiale.

CAZUL 2. Șoseaua Industriilor / Instalare semnalizare treceri de pietoni cu flashuri

Oamenii care stau în apropierea ieșirii din București prin sectorul 3 al Capitalei, șoseaua Industriilor, au început, încă din 2020, să trimită petiții (foto) pentru semaforizarea unei intersecții și semnalizarea luminoasă a trecerilor de pietoni de pe arteră. Asta pentru că sunt foarte greu de văzut, în special noaptea. Și nu este singura problemă de pe arteră.

Alte persoane au semnalat că stația STB din dreptul străzii Cătănoaia este fie pe prima bandă de circulație, fie pe movila ridicată pentru calea ferată ce ajunge la gara Titan Sud!

Așa arată o stație de autobuz din București, sectorul 3

O adresă a fost făcută în iulie 2020. Mai întâi, Brigada Rutieră a arătat că, în ședința Comisiei Tehnice de Circulație din 27.08.2020, s-a analizat și avizat instalarea flash-urilor pentru a semnaliza trecerile de pietoni.

Totuși, cu doar două săptămâni înainte, Administrația Străzilor a răspuns cetățenilor că „în prezent procedura de achiziție pentru acest tip de lucrări este contestată, urmând ca în momentul încheierii unui contract să executăm instalarea acestora”.

Nu s-a întâmplat nimic nici în cazul Industriilor.

CAZUL 3. Instituire sensuri unice pe str. Bodești și străzile adiacente

Din 2019, o localnică din perimetrul străzii Bodești solicită instituirea sensului unic pe respectiva stradă, care unește arterele Vergului cu Pantelimon. 

„E o stradă pe care o folosesc ambulanțele pentru a ajunge la Spitalul Sf. Pantelimon. Din cele două benzi, una este acaparată de autoturisme. Iar ADP Sector 2 a desființat trotuarul pentru a inventa parcări pe bani. Așa că cei mici o traversează cu teamă în suflet ca să se joace în Parcul Morarilor”, spune o locuitoare din zonă.

La fel, Administrația Străzilor a răspuns abia după 4 luni către ADP sector 2, în noiembrie 2019, și-a cerut scuze pentru întârziere și a punctat că instituirea de sensuri unice pe aleile și străzile delimitate de str. Bodești, Șos. Vergului, Aleea Vergului și blocurile de pe Șos. Pantelimon a fost avizată de Comisia Tehnică de Circulație.

Cum nu s-a întâmplat nimic, bucureșteanca a revenit cu sesizări și petiții la AS, însă, în continuare, situația a rămas la nivel de 2019.

CAZUL 4: Intersecția dintre strada Potârnichii și Delfinului / Montarea limitatoare de viteză și stâlpișori pentru delimitarea trotuarelor

După ce a asistat la un grav accident rutier în aprilie 2020, în urma căruia o femeie a fost rănită și trei autoturisme au fost grav avariate, un bucureștean a decis să înainteze o petiție cu privire la pericolele din intersecția Potârnichii cu Delfinului.

Trei persoane au fost rănite în accidentul de acum aproape un an din sectorul 2

Cetățeanul a semnalat la ADP Sector 2 faptul că semnul de „cedează trecerea” este ascuns de vegetație, mașinile se deplasează cu viteză ridicată, iar trecerea de pietoni pe care s-a petrecut accidentul este ștearsă aproape în totalitate. A cerut autorităților să reamplaseze indicatorul de „cedează trecerea”, să refacă de urgență marcajul trecerilor de pietoni, precum și să monteze limitatoare de viteză și stâlpișori de protecție a trotuarului în imediata apropiere a intersecției din zona Pantelimon-Fundeni.

ADP Sector 2 a înaintat solicitarea cetățeanului către Administrația Străzilor. Iar răspunsul mult așteptat a venit trei luni mai târziu, pe 21 iulie 2020.

„Comisia Tehnică a avizat propunerea privind montarea limitatoare de viteză și instalare stâlpișori de protecție la trotuar pe str. Potârnichii x str. Delfinului. Administrația Străzilor urmează să materializeze avizul în funcție de bugetul alocat și de programările din teren prin secția indicatoare”, se arată în răspunsul primit de bucureștean de la instituția din subordinea directă a PMB.

În următoarele luni, omul a încercat să sune disperat la numărul de telefon al secției indicată de către Administrația Străzilor.

Nu i s-a răspuns niciodată. Iar la aproape opt luni de la răspunsul instituției, problemele rămân aceleași în intersecția Potârnichii cu Delfinului.

„Consider că răspunsul standard al Administrației Străzilor, în care se vehiculează expresii neutre ca «buget alocat» și «programările din teren», este doar praf în ochii plini de speranță ai bucureștenilor care așteaptă o reacție din partea unor autorități, care asistă pasiv la generarea unor tragedii similare cu cea din Andronache”, a spus pentru Libertatea locuitorul din cartierul Pantelimon. 

Primele 21 de probleme, pe hartă

În afară de cele 4 cazuri prezentate pe larg, Libertatea a mai primit sesizări și despre alte străzi din Capitală.

În general, oamenii au cerut limitatoare de viteză, fiind străzi aflate în apropierea unor parcuri sau școli sau artere secundare pe care se circulă cu viteză.

Cele 21 sunt incluse într-o hartă realizată cu ajutorul aplicației Map Customizer în care apar numele străzilor, schimbarea cerută de locuitori și statutul lucrărilor. Deocamdată, este roșu peste tot. Libertatea va schimba culoarea în verde pe hartă când lucrările vor fi făcute și va adăuga și alte probleme ale bucureștenilor.  

Harta interactivă AICI

Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea Administrației Străzilor București  săptămâna trecută pe tema lucrărilor aprobate de Comisia Tehnică de Circulație, dar care nu au fost implementate. Până la momentul publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns. 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News